Denník N

Ukrajinská novinárka: Objavujú sa otázky, či vláda urobila všetko, čo mohla. Budeme sa na to časom pýtať

V pondleok pochovali telo Olexandra Machova, dobrovoľného vojaka a známeho novinára, ktorý zomrel vo vojne. Foto - TASR/AP
V pondleok pochovali telo Olexandra Machova, dobrovoľného vojaka a známeho novinára, ktorý zomrel vo vojne. Foto – TASR/AP

Marija Žartovská je ukrajinská novinárka z portálu Babel. Pre vojnu sa zastavil reklamný trh a toto médium podobne ako iné prišlo o hlavný zdroj príjmov, ktorý sa teraz snažia nahradiť.

Žartovská hovorí o tom, aké je to byť novinárkou počas vojny a čo podľa nej urobila ukrajinská vláda zle. „Začínajú sa objavovať kritické otázky, no spýtame sa ich, keď príde čas. Teraz ide o to, či bude Ukrajina existovať ako štát,“ hovorí.

Na Slovensku sú novinári kritickí k vláde, predpokladám, že to bolo podobne aj na Ukrajine pred vojnou. Ako je to teraz? Môžete kritizovať prezidenta Zelenského vo vojne, ktorá ohrozuje samotnú existenciu Ukrajiny? 

Bolo to tak aj u nás. Napríklad pred vojnou s nami nechcel veľmi hovoriť tlačový odbor kancelárie prezidenta, aj keď sme to napokon vyriešili. Napísali sme o netransparentnej distribúcii peňazí z fondu na opatrenia počas pandémie, ktorý vytvorila kancelária prezidenta či netransparentnom vymenovaní ľudí do tohto fondu. Tiež sme informovali o tendri bez súťaže v súvislosti s fórom Ukrajina 30 (pri príležitosti 30. výročia vzniku Ukrajiny, pozn. red.), ktorý vymyslela kancelária prezidenta. Teraz však čelíme ruskej agresii, kritika je menšia, aj keď to neznamená, že neskôr nebudeme mať žiadne otázky. Už teraz sa začínajú objavovať a my sa ich spýtame, keď na to príde čas. Teraz je najdôležitejšou otázkou, či bude Ukrajina existovať ako štát.

Je niečo, čo podľa vás ukrajinská vláda spravila počas vojny zle?

Nehovorila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie