Denník N

Kto by sa mal hanbiť za Slovensko.sk

Domáce IT firmy kradnú najviac, zahraničné si nechávajú platiť za to, že to prikrývajú svojimi globálnymi značkami.

Dôveryhodná legenda hovorí, že niekedy v druhej polovici 90. rokov sa v Bratislave udialo veľké tajné stretnutie dodávateľov informačných systémov. Témou schôdzky bola korupcia vo verejných zákazkách v IT sektore na Slovensku a zišli sa na nej šéfovia pobočiek ôsmich zahraničných IT koncernov, ktoré vtedy ovládali trh.

Keďže šlo o koncerny, bez ktorých nebolo možné dodať žiadnu väčšiu zákazku, korupcia bola pre nich skôr komplikácia ako základný spôsob získavania štátnych kontraktov.

Inak povedané, ak by muži a ženy, ktorí sa tam vtedy stretli, vytvorili proti výpalníkom v politike a na úradoch protikorupčný kartel z rozumu, minimálne veľké IT tendre by boli niekoľko rokov kultivovanejšie.

Dohoda sa však napokon nezrodila, pretože niektorí zúčastnení zástupcovia zahraničných koncernov sa zľakli, že s nimi napokon vybabrú malé slovenské firmy ochotné urobiť pre zákazku čokoľvek. Správne tušili, že pri štátnych zákazkach v IT je pri troche odvahy a hrošej kože možné vyhrať aj tender na dodávku, na ktorej zvládnutie daná firma jednoducho nemá dosť ani ľudí, ani znalostí.

Veľké zahraničné koncerny teda zo strachu pred slovenskými podvodníkmi v 90. rokoch ani neskúsili s rastúcou korupciou bojovať. Z malých slovenských podvodníčkov medzitým na vládnych zákazkách vyrástli firmy so stámiliónovými obratmi v eurách. Väčšina zahraničných koncernov sa novej situácii prispôsobila a robia Slovákom v tendroch drahé krovie.

Za zdanie profesionality a značkového produktu si nechávajú platiť cez licencie a za úroveň konečných dodávok tak neberú zodpovednosť. Keďže marže vo verejných IT zákazkách sú zrejme najvyššie spomedzi všetkých sektorov služieb, je z čoho sa deliť.

Plačeme tak len my užívatelia štátu, keď si potom klikneme napríklad na slovensko.sk a žalúdok nám ide utrhnúť pri predstave, že sa takto minula len v posledných piatich rokoch najmenej miliarda eur.

Niekoľko desiatok ľudí z IT sektora a príbuzných biznisov sa už za tento stav hanbilo tak veľmi, že sa podpísali pod petíciu slovensko.digital, ktorá navrhuje debatu na tému, ako aspoň spomaliť produkciu ďalších nefunkčných, často zbytočných a predražených IT riešení pre štát. Určite ich svojou popularitou čoskoro podporí aj prezident Kiska, no najbližšie roky dramatickú zmenu k lepšiemu očakávať netreba.

Nielen preto, lebo medzi signatármi výzvy nie je ani jeden človek spomedzi vplyvných dodávateľov štátneho IT. Ale najmä preto, lebo krajine hrozí, že trojica Počiatek, Kažimír a Kaliňák, ktorí sú na strane štátu hlavní zodpovední za terajší stav, bude vo vláde aj v lete budúceho roka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie