Denník N

Bola by vražda Putina v súlade s vierou? Môže obeť vojny konať v duchu oko za oko, zub za zub? Vysvetľuje katolícky kňaz

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rusko to už dávno má zabezpečené tak, aby dokázalo ohlúpnuť časť obyvateľstva iných krajín. Robili to za cára, za Lenina, Stalina, robia to aj dnes, akurát tomu hovoríme propaganda či hybridná vojna, tvrdí katolícky kňaz Marek Vadrna.

Ako je na tom Putin z hľadiska porušovania prikázania Nezabiješ? Lebo aj viacerí bývalí kresťanskí politici tvrdia, že sa len bráni pred ohrozením Ukrajinou a NATO.

Putin jednoznačne to prikázanie porušuje. Tam niet najmenšieho sporu a nič viac sa k tomu ani nedá dodať.

Ježiš odpustil Dismasovi, teda lotrovi, ktorého ako zločinca ukrižovali po jeho pravici. Ak by Putin pred smrťou úprimne oľutoval svoje hriechy ako lotor, tiež by sa kvalifikoval do raja?

Platilo by to, ak by naozaj nastala situácia ako v Písme, keď lotor Ježišovi povedal, že „spomeň si na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva,“ a Ježiš odpovedal „ešte dnes budeš so mnou v raji“. Čiže áno, keby Putin úprimne oľutoval svoj život a konanie ako lotor na kríži, Boh mu odpustí. To je jasné.

A nie je to neférové, priam odporné?

Prečo by to malo byť neférové?

Lebo niekto sa slušne správa celý život a nepotrebuje nič oľutovať, kým grázel ako Putin celý život koná zlo, na konte má milióny zmarených osudov, a potom mu stačí chvíľka kajania sa.

Toto je ľudský pohľad. Keď hovoríme, že Boh niečo urobí, Boh si to myslí a podobne, je to len odhad a predpoklad, lebo presne nevieme, ako to bude. Boh je totaliter aliter, čiže úplne iný ako my.

Na rozdiel od nás vidí do srdca každého človeka, pozná celú jeho históriu, vývoj, jeho skutky, motivácie aj okolnosti. Inými slovami, Boh má o každom z nás dostatok informácií, aby sa rozhodol, či ho prijme do raja. My ako obyčajní ľudia tieto informácie nemáme.

Predstava, že slušní ľudia možno budú v raji stretávať darebákov typu Mao Ce-tung, Kim ir-Sen a jeho syn či vnuk, Stalin, Hitler, Putin a ďalší, je šialená ešte aj vtedy, keď sa to myslí metaforicky. Ktovie, či všetci menovaní na poslednú chvíľu úprimne neoľutovali alebo neoľutujú?

Keď hovoríme o spáse a o tom, čo bude po smrti, naozaj o tom môžeme debatovať len analogicky a teoreticky. Nevieme, ako je to v skutočnosti. Zistíme to až po smrti.

Prečo potom cirkvi veriacim sľubujú teóriu?

Mojím obľúbeným psychológom je Alfred Adler z Rakúska. K jeho stúpencom by som rád nastúpil na psychoterapeutický výcvik. Jedna z jeho výborných myšlienok znie, že človek nepozná všetky svoje možnosti, lebo nemá dostatok informácií na svoje rozhodovanie. Boh ich však má. Nechal by som to teda naňho.

Putin sa deklaruje ako pravoslávny veriaci. Je pravoslávna cirkev v Rusku slepá, má hlúpe či zbabelé vedenie, myslím tým najmä patriarchu Kyrilla, respektíve prečo vojnového zločinca Putina ešte neexkomunikovala?

Neviem, ale jednoznačne to mala urobiť. Patriarcha Kyrill

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie