Denník N

Zverejnili prvú snímku supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej cesty

Prvý záber, ktorý vizualizuje supermasívnu čiernu dieru v strede Mliečnej cesty. Obrázok zverejnili 12. mája 2022. Foto – ESO
Prvý záber, ktorý vizualizuje supermasívnu čiernu dieru v strede Mliečnej cesty. Obrázok zverejnili 12. mája 2022. Foto – ESO

Došlo k dejinnej udalosti – vedci zverejnili prvý záber na Sagittarius A* (Sgr A*), supermasívnu čiernu dieru v strede Mliečnej cesty. Ide o prvú snímku, ktorá vizualizuje existenciu tejto čiernej diery.

O tom, že objav bude výnimočný, informovalo Európske južné observatórium (ESO) už pred dvomi týždňami, keď hovorilo o „prelomových zisteniach“.

Snímku odhalili tento štvrtok po tretej poobede na konferencii, ktorá sa simultánne konala na troch svetadieloch, v Európe sa tak stalo v sídle Európskeho južného observatória neďaleko Mníchova.

„Je to historická chvíľa a veľmi významný objav, lebo po prvý raz máme snímku čiernej diery v strede našej Galaxie,“ povedal pre Denník N astrofyzik Norbert Werner z Ústavu teoretickej fyziky a astrofyziky Masarykovej univerzity v Brne.

Event Horizon Telescope

Medzinárodný tím tvorilo viac ako 300 astronómov z 80 vedeckých inštitúcií zapojených do projektu Event Horizon Telescope (EHT) na výskum čiernych dier.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie