Denník N

Školský týždeň: Ministerstvo školstva žiada zvýšenie učiteľských platov o 10 percent, je však otázne, či ide o skutočnú prioritu

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Ministerstvo školstva žiada zvýšenie platov učiteľov a učiteliek o 10 %, je však otázne, či ide o skutočnú prioritu. 2. Česká analýza ukázala, že deti, ktoré sa matematiku učili Hejného metódou, dosiahli v medzinárodnom testovaní lepšie výsledky ako ostatné deti.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Ministerstvo školstva žiada zvýšenie platov učiteľov a učiteliek o 10 percent, je však otázne, či ide o skutočnú prioritu

Pred mesiacom sa začalo pripomienkovanie nariadenia, ktoré sa týka aj zvyšovania tarifných platov pedagogických zamestnancov a zamestnankýň. Toto nariadenie napĺňa dohodu medzi zástupcami vlády, zamestnávateľov a zamestnancov, že tarifné platy vyučujúcich sa od 1. júla tohto roka zvýšia o 3 percentá.

Treba však dodať, že školské odbory túto dohodu nepodpísali, čím si vytvorili priestor na to, aby mohli vyvíjať tlak na výraznejší nárast platov. Školskí odborári a školské odborárky dokonca avizovali štrajk, pre vojnu na Ukrajine ho však odložili. Tento týždeň oznámili, že 15. júna uskutočnia protestné zhromaždenie za zlepšenie pracovných podmienok a zvýšenie platov o 10 % pre všetkých zamestnancov a všetky zamestnankyne školstva.

V rámci pripomienkovania spomenutého nariadenia sa do boja za vyššie učiteľské platy zapojilo aj ministerstvo školstva. Žiada, aby sa platy nezvýšili len o 3 percentá, ale o 10 percent. Dodatočné navýšenie o 7 percentuálnych bodov by si podľa ministerstva vyžadovalo približne 89 miliónov eur. Ako ministerstvo túto požiadavku odôvodňuje?

Prvý dôvod je vysoká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie