Denník N

Fínska europoslankyňa: Putin zlyhal. Chceme ísť do NATO, a on s tým nič neurobí

Foto - Alviina Alametsä
Foto – Alviina Alametsä

„Putin zlyhal, členstvo v NATO je isté, a on s tým nič neurobí,“ rozpráva fínska politička Alviina Alametsä. Predpokladá, že Putin by sa mohol pomstiť hybridnými útokmi.

Alviina Alametsä je fínska politička, ktorá ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu začala hovoriť o tom, že Fínsko by malo vstúpiť do NATO. Postoj europoslankyne Zelených je zaujímavý aj preto, že sama kedysi nebola za to, aby Fínsko vstupovalo do Severoatlantickej aliancie.

Jej príklad ukazuje, ako sa vo Fínsku zmenila verejná mienka po tom, čo Rusko začalo zhromažďovať svoje vojská na hranici s Ukrajinou a následne na ňu zaútočilo. Fínsko má s Ruskom hranicu dlhú 1300 kilometrov a vo štvrtok jeho politickí lídri oznámili, že napriek vyhrážkam z Kremľa požiadajú o vstup do NATO.

„Súhlasím s tým, že Putin urobil strategickú chybu. Ak bolo jeho cieľom zabrániť tomu, že bude mať v susedstve ďalších členov NATO, tak úplne zlyhal. Som si istá, že Fínsko vstúpi do NATO, a on s tým nemôže nič urobiť,“ vraví v rozhovore Alametsä, členka zahraničného výboru EP.

Nedávno ste zverejnili video, v ktorom vysvetľujete, prečo by Fínsko malo vstúpiť do NATO. V úvode vravíte, že kedysi ste členstvo v Severoatlantickej aliancii nepodporovali. Bola ruská invázia udalosťou, ktorá vás prinútila zmeniť názor?

Invázia patrí medzi tie najdôležitejšie faktory, ale členstvo v NATO som začala podporovať už vlani. Od spravodajského výboru v Európskom parlamente som nedostala informácie o pohyboch ruských vojsk pri hranici s Ukrajinou. Zároveň som počúvala agresívne vyjadrenia z Kremľa a začala som očakávať, že príde ruský útok.

Vtedy som začala uvažovať nad tým, ako by sme mohli zabrániť podobnej hrozbe pre Fínsko. Uvedomila som si, že by sme mali vstúpiť do NATO. Keď sa začala invázia, môj postoj sa posilnil ešte viac.

Prečo ste pôvodne boli proti členstvu v NATO?

Kým sa nezačala príprava na ruskú inváziu a samotná invázia, nepovažovala som to za úplne nevyhnutné. Vo Fínsku sa o tom až tak veľa nediskutovala a členstvo v NATO sa mi spájalo aj s negatívami. Nepodporujem niektoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie