Denník N

Reforma za nižšie platy

Minister školstva Branislav Gröhling predstavuje reformu obsahu vzdelávania. Zdroj - TASR
Minister školstva Branislav Gröhling predstavuje reformu obsahu vzdelávania. Zdroj – TASR

Ak teraz nepodporíme tých, ktorí majú prinášať toľko očakávané zmeny, zbytočne sa budeme hádať o výške daní, dôchodkoch alebo dlhovej brzde.

Autor je odborník na vzdelávanie, bývalý predseda strany Spolu

Predstavte si, že v organizácii alebo firme potrebujete zaviesť zásadné reformy. Roky ste nič nerobili, prešľapovalo sa na mieste a to bol ešte ten lepší prípad. Robili sa aj kroky vzad. A nie dva, ale niekedy rovno desať. Zmeny sú nevyhnutné, a aby sa podarili, potrebujete motivovaných ľudí, ktorí sa napriek všetkej tej skepse z minulosti o tú zmenu pokúsia.

Teraz si predstavte, že im oznámite všetky nutné reformy, dáte k tomu aj pekný status na sociálne siete, niektorým darujete kvety a plaketu za doterajšiu obetavú činnosť. Nezabudnete zdôrazniť, že bez nich žiadna reforma nebude možná.

A na záver sa všetci tí nositelia zmeny dozvedia, že im znížite plat.

Takto nejako dnes vyzerá reforma školstva. Ideme meniť obsah vzdelávania (je to potrebné), žiadame od učiteľov a učiteliek, aby pracovali na svojom raste (rovnako potrebné), aby sa k deťom pristupovalo individuálne, pomáhalo sa žiakom so znevýhodneniami a v triedach sa nielen vzdelávalo, ale aj vychovávalo (všetko je to potrebné). A na rozbeh všetkých týchto potrebných zmien znížime učiteľom platy. Nedáva to zmysel? Takto sa však začína slovenská reforma vzdelávania za milióny eur.

Pri inflácii, ktorá sa šplhá k dvojcifernému číslu, naveľa zvýšime učiteľom plat o tri percentá. Aj to až od polovice roka a len vďaka tomu, že platy sa takto zvyšujú všetkým zamestnancom v štátnej a verejnej správe. Minulý rok nebolo ani to. Čísla však nepustia – platy učiteľov sa v dôsledku inflácie reálne znížili. Vo chvíli, keď od učiteľov chceme, aby boli nositeľmi aj ambasádormi reformy, aby na svojich školách uskutočnili také potrebné zmeny, motivujeme ich tým, že im aj tak nízke platy znížime.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Inflácia

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie