Denník N

Matovič a Gröhling chcú protestovať za vyššie platy v školstve. Ste najhoršia vláda, odkazujú im učitelia

Z protestov učiteľov v roku 2016. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z protestov učiteľov v roku 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Už viac ako polrok počúvajú učitelia hádky vládnych politikov o tom, prečo im nezvýšia platy. A opäť je to spor OĽaNO a SaS. Od jesene minulého roka sa minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sporia, kde zobrať peniaze pre učiteľov.

Učiteľom dokázala vláda sľúbiť minimum, a to trojpercentné zvýšenie, to však ani zďaleka nepokryje tohtoročnú rýchlo rastúcu infláciu. Učiteľské odbory chystajú 15. júna protest v Bratislave, potom sľubujú aj štrajky.

A ako reagujú Gröhling a Matovič na ohlásené protesty? Obaja povedali, že sa k protestujúcim učiteľom pridajú. Gröhling by sa s nimi vybral protestovať pred ministerstvo financií a Matovič by chcel zase tiahnuť na ministerstvo školstva.

Odborári si však vybrali vlastnú cestu. Protest chystajú na Námestí SNP v Bratislave, odkiaľ chcú prejsť pred parlament.

Učitelia: Je to marketing, chcú sa vyhnúť zodpovednosti

„Ak budú protestovať, pôjdem asi vpredu s nimi. A pôjdeme na ministerstvo financií,“ povedal v stredu minister školstva. Igor Matovič reagoval podobne: „Braňo Gröhling povedal, že asi pôjde protestovať, ja pôjdem určite. A navrhnem im, aby sme potiahli na ministerstvo školstva.“

Predseda učiteľských odborov Pavel Ondek ešte nezažil, že by sa k ich protestom chceli pripojiť samotní ministri – teda predstavitelia vlády, voči ktorej učitelia chcú vyjadriť nespokojnosť. „Tak aspoň máme postarané o čelo sprievodu,“ komentuje to ironicky Ondek.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Igor Matovič

Protesty učiteľov

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie