Denník N

„Súdruh Putin, ste znamenitý historik!“ Prečo ruský prezident toľko hovorí o vzdialenej minulosti

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Putina veľmi zaujímajú dve historické témy, ktoré majú praktické dôsledky: Ukrajina a vypuknutie druhej svetovej vojny. Jeho vedomosti v tejto oblasti však boli primitívne a mylné.

Autor je ruský historik, politológ a publicista

Pokiaľ ide o záujem o históriu a chuť verejne o nej hovoriť, Vladimira Putina možno porovnávať len s Josifom Stalinom. Táto podobnosť nie je náhodná: Stalin bol skutočným tvorcom sovietskeho impéria, zatiaľ čo Putin sa ho snaží v tej či onej podobe oživiť. Historický naratív potrebujú títo vládcovia na ospravedlnenie svojich geopolitických nárokov a na politickú socializáciu spoločnosti – na jej „výchovu“ v duchu vlastenectva.

Putinove názory na dejiny ZSSR a Ruska vyrástli zo stalinského kabáta a sú pretkané poriadnou dávkou profesionálnej paranoje tajných služieb.

Rozpad ZSSR považuje korporácia čekistov za výsledok úmyselného rozvratu zo strany Západu, ktorý dokázal využiť „zradcov a slabochov“ v sovietskom vedení. Putinov plán na obnovenie geopolitickej moci a vplyvu Ruska je preto pokusom zopakovať históriu a pomstiť sa Západu. Je v tom aj osobná zášť: Putinove návrhy na vstup Ruska do NATO v roku 2000 boli odmietnuté opovržlivým spôsobom.

Fixácii ruského prezidenta na Ukrajinu nechýba osobný rozmer, prvoradý je však vplyv ruskej strategickej kultúry a kultúrnej antropológie ruskej elity. V tradičnej ruskej strategickej kultúre od druhej polovice 17. storočia bola Ukrajina vnímaná ako kľúčové územie, ktoré transformuje Rusko na impérium a poskytuje cestu do Európy. Bez Ukrajiny sa Rusko geopoliticky, politicky a kultúrne posúvalo do Ázie. S Ukrajinou ako súčasťou spoločného štátu by si mohlo nárokovať na európsku príslušnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie