Denník N

Minister obrany Naď: Západné zbrane na Ukrajine vyrovnali sily, Putin nakoniec môže prehrať (+ video)

Jaroslav Naď. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jaroslav Naď. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zatiaľ neviem o inom kandidátovi, ktorý by ma presvedčil, že by bol lepším prezidentom, ako je ona, vraví o Zuzane Čaputovej minister obrany Jaroslav Naď.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jaroslav Naď (41) je minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO. V rozhovore hovorí:

  • aká napätá je situácia v koalícii a či hrozí pád vlády,
  • prečo nesúhlasí s kritikou prezidentky z úst Igora Matoviča,
  • aký vývoj vojny na Ukrajine v tejto fáze očakáva,
  • v akom horizonte očakáva vstup Fínska do NATO,
  • aj či sa chystá reálna výmena našich tankov za nemecké.

Predseda vášho hnutia Igor Matovič v stredu povedal, že ak SaS zablokuje balík pomoci rodinám, ktorý presadzuje, koalícia stráca zmysel. Vnímate to rovnako?

Je miliarda dôvodov, aby koalícia pokračovala. Rozumiem, že jedným z hlavných dôvodov, aby vláda existovala, je hľadať riešenia, ktoré pomáhajú ľuďom. Tri zo štyroch koaličných strán sa zhodli, že treba pomôcť deťom a rodinám. Našli riešenie, s ktorým SaS nesúhlasí.

Ja som rád, že sa našiel priestor na ďalšie vyjednávania, no bolo by fajn, ak by strana, ktorá s niečím nesúhlasí, prišla s nejakou alternatívou. Takýto návrh zo strany SaS neprišiel. Nájsť v čase vysokej inflácie peniaze pre pomoc rodinám je dôležité, preto verím, že koalícia nájde spoločné riešenie.

Richard Sulík na to odpovedá, že nie je jeho robota, aby hľadal riešenie, lebo nie je minister financií, ale minister hospodárstva. Vraví, že keď on navrhoval podnikateľské kilečko a ostatní partneri mu ho škrtali, nežiadal ich, aby dávali protinávrhy.

To nie je úplne férové. Prišiel s návrhmi, z ktorých sa mnohé ukázali ako nepripravené, čo sa ukázalo na návrhu, ktorý sa týkal diaľničných známok. Mnohé sme mu vyškrtli, lebo boli robené na kolene. Ale zároveň sme mu podporili mnohé, pri ktorých sa ukázalo, že majú zmysel. Nie je v poriadku povedať, že je proti akémukoľvek zdaneniu niekoľkých desiatok firiem, ktoré sú ziskové a z ktorých sú mnohé monopolmi či oligopolmi.

Nepoznáme ich zoznam.

Nebojte sa, ten zoznam bol robený odborníkmi. Keby bol zo strany Richarda Sulíka veľký záujem, verím, že by našiel spôsob, ako si ho pozrieť. No keď sa niekto postaví apriori, že „nie“, tak potom neberiem jeho hru, že nie je minister financií. Je minister hospodárstva a v hospodárstve tejto krajiny treba brať do úvahy aj rodiny.

Jeho povinnosťou je hľadať riešenie, ktoré pomôže aj zamestnancom, nielen zamestnávateľom. Verím, že si to Richard uvedomuje. Som presvedčený, že si to uvedomujú mnohí poslanci SaS, ktorí mi to aj povedali. Nemá význam hovoriť o rozpade koalície či vydierať sa navzájom.

Aj Igor Matovič hovorí o tom, že by koalícia stratila význam, ak by jeho balík neprešiel.

To hovoria všetci. Počul som Borisa Kollára, že keď nebudú nájomné byty, tak potom nie, počul som Richarda Sulíka, počul som Igora Matoviča. Sú to zbytočné debaty. Ja vidím situáciu oveľa pozitívnejšie, ako to vidia médiá. Keď čítam, že koalícia sa môže rozpadnúť, tak ja si nemyslím, že sa to stane. Nálada je oveľa lepšia.

Video: Minister Naď: Západné zbrane na Ukrajine vyrovnali sily (autori: Dušan Mikušovič, Michaela Barcíková)

Richard Sulík nejaký kompromis navrhuje, keď vraví, že daňový bonus na deti vetovať nebude na rozdiel od voľnočasových poukážok. Nie je to tak, že si Igor Matovič povedal, že pomoc má byť 200 eur, aby to dobre vyzeralo, a na tom bude trvať?

Mali by sme hľadať riešenia. Vždy to musí byť o kompromise, no v programovom vyhlásení vlády nie je napísané, že by sa nemohli zvyšovať dane. Richard Sulík to síce má vo svojom straníckom programe, ale vláda funguje na základe programového vyhlásenia, kde to napísané nie je. To by mal zobrať do úvahy.

Myslíte si, že Sulík nemá právo vetovať návrhy Igora Matoviča, pretože sú – ako vraví minister financií – v súlade s programovým vyhlásením vlády?

Má právo veta, môžu to vetovať. Ale nech sa potom nečudujú, že ľudia sú nervózni a že sa po mesiacoch hľadania riešenia so SaS k tomu potom pridá opozícia. No opakujem, stále si myslím, že je čas nájsť riešenie. Len to nesmie byť o tom, že sa niekto zasekne, ako sa Rišo zasekol pri eurovale. Je to zbytočné. Peniaze pomôžu ľuďom, ale ostanú v krajine, budú sa tu míňať.

Nie je paradoxné, že pár dní po tom, čo hlasmi poslancov Sme rodina a dvoch poslankýň OĽaNO nebol vydaný Robert Fico na väzobné stíhanie, vidíme koaličný spor OĽaNO so SaS?

Je to absurdné, ale ja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Jaroslav Naď

OĽaNO

Rozhovory

Slovenská armáda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie