Denník N

Aj Haalandovi pomohol „Breddefotball“. Nová nórska generácia je radikálne iná ako predošlé

Erling Haaland. Foto - TASR/NTB via AP
Erling Haaland. Foto – TASR/NTB via AP

Pred troma rokmi ho poznali iba futbaloví fanatici, teraz patrí k najlepším hráčom sveta. Tento týždeň oznámili prestup nórskeho útočníka Erlinga Brauta Haalanda z Borussie Dortmund do Manchestru City a končí sa tak transferová sága, ktorá trvala niekoľko mesiacov.

O Haalanda sa podľa médií zaujímali všetci giganti a predpokladá sa, že v budúcnosti by mohol byť vážnym kandidátom na zisk Zlatej lopty.

21-ročný talent pritom vyrástol v malej futbalovej krajine. Päťmiliónové Nórsko sa na vrcholový turnaj neprebojovalo od roku 2000, keď na Eure vypadlo už v skupinovej fáze.

Nekvalifikovalo sa ani na najbližší svetový šampionát do Kataru. Napriek takmer štvrťstoročiu bez turnaja je však Nórsko krajinou, ktorá disponuje jednou z najkvalitnejších generácií hráčov v Európe.

Nie je to len o Haalandovi. Futbalisti ako on sú vlastne extrémnym príkladom. Nemôžu byť len výsledkom systematickej práce s mládežou ani rozvoja futbalu v danej krajine. Haaland je anomáliou, hráčom, ktorého má krajina ako Nórsko možno raz za 50 rokov.

Nórsko ich však má momentálne viac. K Haalandovi sa pridáva napríklad aj Martin Ødegaard, záložník Arsenalu, ktorý sa v 22 rokoch stal kapitánom reprezentácie.

Viacerí Nóri pôsobia v špičkových európskych ligách: Kristoffer Ajer v Brentforde, Mathias Norman v Norwich City, Sander Berge v Sheffielde United, Alexander Sørloth v Reale Sociedad (na hosťovaní z RB Lipsko) či Jens Petter Hauge v Eintrachte Frankfurt (na hosťovaní z AC Miláno).

Tento tím teraz prirovnávajú k súčasnej belgickej „zlatej generácii“, ktorá zlato nikdy nezískala, ale tiež má veľký počet skvelých individualít.

„Breddefotball“

Nórsky futbal sa postupne začal meniť a v priebehu 22 rokov od posledného Eura je úplne odlišný. V telefonickom rozhovore mi to potvrdil aj Jarl André Storbæk, ktorý na poste pravého obrancu odohral za Nórsko 17 zápasov. „Dnes už hráme po zemi,“ smial sa.

Storbæk strávil záver kariéry v Strømsgodsete, ktorého najväčšou hviezdou bol vtedy ešte len tínedžer Ødegaard. Už vtedy vedel, že z jeho mladého spoluhráča bude futbalista svetovej úrovne.

Ødegaard bol ďalším extrémnym príkladom a z dnešnej generácie nórskych supertalentov sa objavil ako prvý. Vtedy ešte nikto netušil, koľko výborných mladých hráčov čaká na prechod do seniorských kategórií. Nórsko, krajina, ktorá sa vždy spoliehala na pracovitých hráčov a defenzívne organizovaný systém, zrazu produkuje úplne rozdielnych futbalistov.

A to až do takej miery, že majú veľa skvelých technických hráčov, ktorí by mohli hrať napríklad ako „desiatky“, ale defenzívnejšie ladení záložníci už chýbajú. K technikom ako Ødegaard či Hauge chýbajú fyzické typy hráčov z minulosti ako John Arne Riise či Morten Gamst Pedersen.

Nóri si uvedomujú, že so zlatou generáciou mali aj šťastie. Dnes vytvorili systém, aby kvalitných hráčov produkovali na pravidelnej báze. Storbæk rozpráva, ako sa jeden z mnohých bývalých futbalistov stal súčasťou projektu tamojšieho futbalového zväzu. Ten vytvoril systém koordinátorov mládeže, ktorých poslal do jednotlivých klubov. Pomáhajú tam mladým talentom, a to po hernej či psychologickej stránke.

V Nórsku sa navyše snažia o to, aby mali mladíci čo najjednoduchší prechod do mužských kategórií. Umožňuje to tzv. „Breddefotball“, oficiálne amatérsky systém súťaží, ktorý je však na vysokej úrovni. V týchto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie