Denník N

Tereza Nvotová: Nechcem byť matkou. Nemyslím si, že som preto horší človek

Tereza Nvotová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tereza Nvotová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď režisérka Tereza Nvotová napísala na Deň matiek status o tom, že nechce byť matkou, otvorila tým tému, ktorá je v našej spoločnosti veľkým tabu.

Nie je jedinou ženou, ktorá nechce mať deti, ale mnohé z nich si o tom netrúfnu hovoriť dokonca ani so svojimi blízkymi. „Niektoré sa rozhodli podobne ako ja, ale nemajú kde čerpať podporu,“ hovorí Nvotová.

Mnohé ženy sa podľa nej boja, že budú za toto rozhodnutie odsudzované. „Povedala som si, že keď nikto z nich o tom nedokáže hovoriť, poviem to ja.“

Bolo to prvýkrát, čo ste verejne povedali, že nechcete mať deti?

Raz som to už spomenula v jednom českom podcaste, ale vtedy to bola len jedna z viacerých tém, ktoré sa tam riešili. Teraz som však mala pocit, že by bolo fajn napísať to verejne. Jednak bol Deň matiek – aj preto mi napadlo to otvoriť –, ale hlavne vnútorne cítim, že toto rozhodnutie už mám v sebe uzavreté, takže nemám problém hovoriť o tom verejne.

A zároveň viem, koľko žien okolo mňa sa zaoberá touto otázkou. Niektoré sa rozhodli podobne ako ja, ale nemajú kde čerpať podporu. Dokonca sa o tom boja povedať iným ženám a všeobecne iným ľuďom.

Prečo?

Lebo sa boja, že budú odsudzované. Niekedy stačí, aby žena bola okolo tridsiatky bezdetná, a už počúva narážky na to, že je karieristka. Povedala som si, že keď nikto z nich nedokáže o tom hovoriť, poviem to ja.

Hovoríte, že to rozhodnutie ste už v sebe uzavreli. To znamená, že ste to riešili dlhší čas. Čo všetko nakoniec prispelo k rozhodnutiu?

Viacero faktorov. Je zaujímavé, že niektoré spoločenské kódy máme tak silno zapísané v svojej hlave, že tieto otázky akoby ani neriešime. Automaticky to teda berieme tak, že každý má mať deti. Ani ja sama som to asi do tridsiatky vôbec neriešila. Myslela som si, že jedného dňa budem mať deti a hotovo. Nebolo to pre mňa otázkou, o ktorej by som mala rozmýšľať a rozhodovať sa.

Dokonca si pamätám, ako som si v období, keď som robila naraz na filmoch Špina aj Mečiar, hovorila: „Tak, dokončím tieto filmy a budem mať rodinu.“ Hovorila som si to bez toho, aby som nad tým hlbšie uvažovala.

A potom som zrazu mala tridsať. Vtedy som už nad tým začala naozaj rozmýšľať. Z dvoch dôvodov. Prvým bolo to, že som spoznala svojho partnera, ktorý nebol zo Slovenska ani z nášho kultúrneho regiónu, takže to nemal v hlave tak prísne nalinkované ako ja. A druhým dôvodom bolo, že som sa dostala do veku, keď sa už žena musí rozhodnúť, pretože ak chce mať deti, musí to stihnúť asi do štyridsiatky. Hovorila som si: „Dobre, takže mám pred sebou obmedzený čas, musím sa rozhodnúť.“

Ale keď som uvažovala nad tým, že by som mala otehotnieť, zistila som, že to nechcem.

Nevedeli ste si to predstaviť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie