Denník N

Hrajú sa vaše deti na vojnu? Nebráňte im v tom, radia odborníci na duševné zdravie

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Lenkin syn nedávno doniesol zo školy poznámku o tom, že sa cez prestávku hrali so spolužiakmi na vojnu. Podľa učiteľky pri hre „mieril“ na spolužiaka imaginárnou pištoľou a napodobňoval zvuk výstrelu. Učiteľka napísala rodičom, aby sa o tom so synom porozprávali, lebo v škole sú akékoľvek „prejavy násilia“ prísne zakázané. Ak sa to bude opakovať, chlapcovi vraj hrozí horšia známka zo správania.

Lenka opísala svoju skúsenosť vo facebookovej skupine pre rodičov. Aj viacerí ďalší rodičia v diskusii uviedli, že sa ich deti sa stretávajú v škole s podobnými zákazmi. Nesmú doniesť do školy hračkárske zbrane ani predstierať strieľanie alebo boj v rámci hry.

Mnohí rodičia si pri tom iste s úsmevom spomenuli na to, ako sa sami celé detstvo bežne hrávali „na Indiánov“, „na partizánov“ a podobne. Niektorí členovia facebookovej skupiny preto hodnotia podobné zákazy ako prehnané, ale iní sa s nimi stotožňujú, lebo aj boj v rámci hry považujú za prejav agresie.

Viacerí rodičia spomenuli aj to, že sa ich deti dnes viac hrajú bojové hry, zrejme aj pod vplyvom aktuálnych správ o vojne na Ukrajine. „Neviem, či to mám synovi zakazovať. Bojím sa, aby sa nezačal správať agresívne,“ napísala jedna z matiek.

Hra dáva deťom pocit kontroly nad situáciou

Psychologička Jana Ashford hovorí, že túto tému dnes riešia mnohí rodičia. „Tak ako sa deti donedávna hrali na testovanie na covid, teraz počúvam, že sa hrajú na vojnu alebo kreslia vojnu. Objavuje sa to aj u nás v pracovniach, ale aj v škôlkach a školských družinách,“ opisuje psychologička, ktorá pôsobí v Alma Centre.

Uvedomuje si, že pre dospelých to môže byť často nepríjemné – boja sa, že to v deťoch podnieti agresivitu, alebo si myslia, že to pre ne nie je dobré z nejakého iného dôvodu. „Výskum však ukazuje, že bojové hry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vojna na Ukrajine

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie