Denník N

Tolstojevskij za všetko nemôže

Dlhý a tvrdý pohľad na Rusov.

Vynikajúca ukrajinská spisovateľka Oxana Zabužko vyzvala, aby sme „svojim policiam s knihami venovali poriadne dlhý a tvrdý pohľad“. Mala na mysli ruských klasikov. Terčom jej kritiky sa stali Tolstého a Dostojevského romány, ako aj Turgenevove poviedky, najmä Mumu. Vrátila sa aj k polemike Milana Kunderu s básnikom Josifom Brodským o únose Západu a o sovietskom zámere zničiť stredoeurópsku kultúru, na ktorú zmierlivo zareagoval aj Milan Šimečka.

Podobných textov od začiatku imperiálnej vojny 24. februára 2022 pribúda. Prehodnocujú sa mnohé stanoviská. Napriek obdivu k dielu a postojom Zabužkovej sa mi tentoraz jej pohľad vidí príliš jednostranný. Kam sa v jej rozbore stratili ruské ženské autorky? Zástupcovia menšín? Okrajové, lágrové, prenasledované či vyhnané spisovateľky, ktoré nestáli na strane páchateľov, ale umožnili prehovoriť obetiam? Považujem za chybu zužovať ruskú spisbu na troch slávnych bardov. Navyše, medzi raným či neskorým Dostojevským sú zásadné ideové a estetické rozdiely. Ani tyran Putin nič nezmení na tom, že Anna Kareninová patrí k najlepším románom všetkých čias.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Knihy

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie