Denník N

Nick Cave je životom ťažko skúšaný človek, ale nestráca zmysel pre humor

Foto - Aerofilms
Foto – Aerofilms

Dokument This Much I Know to Be True je oslavou súčasnej tvorby austrálskeho pesničkára a jeho dvorného spolupracovníka Warrena Ellisa.

Už toho v živote preskákal naozaj veľmi veľa a neustále čelí ďalším ranám osudu. Pred pár dňami mu zomrel ďalší syn – Jethro. Napriek tomu má Nick Cave úžasný zmysel pre humor. Hneď v úvode dokumentu This Much I Know to Be True hovorí o tom, že v dôsledku toho, že hudobný priemysel počas pandémie prestal fungovať, sa musel rekvalifikovať z hudobníka na keramikára. A zrazu strih, ocitáme sa v skutočnej keramickej dielni plnej pôvabných plastík a Nick nám predstavuje svojich osemnásť keramických sošiek o živote diabla.

Jeho sošky vyzerajú na prvý pohľad ako gýč, ale to všetky podobné predmety, ktoré vídame v obývačkách svojich starých rodičov. Nevieme, či si robí žarty, či ide o skutočného diabla alebo je to len životom skúšaný človek, pričom tou smutnou postavičkou s rohmi môže byť sám Nick.

Dokument či koncertný film?

Cavova séria vlastne pripomína jeho piesne. Je bohatá na nádherné verše a hlboké posolstvá spojené s otvorenými interpretáciami. V posledných rokoch je jeho tvorba úzko spojená s hudobníkom a skladateľom Warrenom Ellisom. Práve ich spolupráci je zasvätený najnovší dokument This Much I Know to Be True od režiséra Andrewa Dominika.

Oficiálna tlačová správa k tomuto filmu je trošku zavádzajúca. Hovorí, že zachytáva výnimočný kreatívny vzťah Nicka Cava a Warrena Ellisa pri práci na posledných štúdiových albumoch GhosteenCarnage. Nie je to presné. Sem tam sa objavia zábery z reálneho života, no This Much I Know to Be True je v skutočnosti výnimočný koncertný film, ktorý sa dá chápať aj ako oslava ich spoločnej tvorby.

Warren Ellis sa dostal do okruhu Nicka Cava nenápadným a postupným spôsobom. Jeho skupina Dirty Three najprv predskakovala na koncertoch The Bad Seeds, potom začal vystupovať ako ich hosť a nakoniec sa stal stálym členom. Cave vo filme s humorom hovorí, že Ellis

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie