Denník N

Komentátori Čikovský a Gális: Pre koalíciu je ľahšie vymedzovať sa cez konflikt než tým, že by priniesli niečo originálne

Tomáš Gális a Konštantín Čikovský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Gális a Konštantín Čikovský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hosťami podcastu V redakcii boli komentátor Tomáš Gális a zástupca šéfredaktora Denníka N Konštantín Čikovský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosťou týždňa boli debaty okolo balíka pomoci proti zdražovaniu. Igor Matovič v piatok napísal status v znení: „Práve som sa z … dozvedel, že ak zvýšime pomoc rodinám o 1,3 miliardy eur ročne, tak im vlastne ublížime. Tvrdia, že pomoc rodinám je inflačná.“ Niet pochýb, že tými tromi bodkami myslí kolegov z Denníka E, ktorí na tento aspekt upozornili; podľa Matoviča autorom nezáleží na rodine. Tak ako to je, nezáleží nám na rodine?

Čikovský: Zdá sa mi, že Igor Matovič texty mojich kolegov pochopil veľmi správne. Jeho úlohou bolo urobiť opatrenia, ktoré by reagovali na infláciu. Teda pomôcť ľuďom s problémom, ktorý je pre nich nezvládnuteľný. Takých je tu veľa. Sú to samosprávy, dôchodcovia bývajúci vo veľkých domoch, niektoré mladé rodiny. No nie je to jedna veľká skupina.

Nie sú to iba dôchodcovia, nie sú to iba mladé rodiny, nie sú to iba rodiny s deťmi. Takto by bolo treba reagovať na infláciu, ale na to treba pracovať, mať na to dáta, treba sa sústrediť. Je to zložité a nepopulárne. Igor Matovič miesto toho urobil niečo iné, plní svoje predvolebné sľuby. To je férové, ale robí to v zlom momente. Rozdáva peniaze rodinám v takej miere, že peňazí pribudne. A keď peňazí pribudne, strácajú hodnotu – to sa nazýva inflácia. Som rád, že sme to napísali.

Trochu to vyzerá, že Igor Matovič využil diskusiu, ako pomôcť ľuďom, ktorých postihlo zdražovanie, aby si presadil časť daňovej revolúcie v podobe prísľubu 200 eur na dieťa. Za dva roky vlády súčasnej koalície viedol Igor Matovič viacero zápasov, v ktorých išiel na hranu, respektíve až za ňu. Opakujúce sa plošné testovania, ruské vakcíny Sputnik V… a zdá sa mi, že je v podobnom zápale. Čo to bude znamenať pre koalíciu a pre nás?

Gális: Každé ďalšie vystúpenie Igora Matoviča v poslednom čase vyzerá, že nad vládou – alebo minimálne nad koaličnými partnermi – zlomil palicu. No keď si spomenieme na minulosť, tak si myslím, že to vláda vydrží. Toto nie je moment na jej koniec. Keď to vydržalo doteraz, prečo by padla práve teraz?

Video: Komentátori Denníka N: Nikto v koalícii nemá záujem na jej konci
(autori: Michaela Barcíková, Dušan Mikušovič)

Rozumiem, ale hneď ako začne Igor Matovič písať osobné urazené statusy, ako sú pre novinárov „deti na príťaž“, tak mám pocit, že sa dostáva do formy, v akej ho v poslednom čase často nevídame. Možno to nepovedie k rozpadu vlády, ale nebudeme tu mať niekoľkotýždňovú napätú atmosféru?

Gális: Samozrejme. Igor Matovič máva dlhé čiary, keď ťahá jednu tému. Spomeňme si na série tlačoviek počas korony, veď vtedy bol schopný urobiť sedem tlačoviek za sedem dní. Aj túto tému bude ťahať cez statusy, tlačovky a vyhlásenia, ale neviem, prečo by mala byť teraz chvíľa, keď to prepukne do niečoho väčšieho.

Čikovský: Mali by sme vidieť aj tú krajšiu vec. Pán minister sa už trápi menej, aj my sa trápime menej, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Robert Fico

SaS

Sme rodina

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie