Denník N

Z náhody sa zrodila nová hviezda NBA. Príbeh Ja Moranta ukazuje, že skauting hráčov nie je dokonalý

Ja Morant. Foto - TASR/AP
Ja Morant. Foto – TASR/AP

Ja Morant tento rok dokázal, čo pred ním len Kobe Bryant a LeBron James. Už pred 23. narodeninami stihol v play-off NBA dvakrát nazbierať viac ako 45 bodov.

Ja Morant je vo veku 22 rokov novou superhviezdou basketbalovej NBA. Líder Memphisu Grizzlies, najväčšieho prekvapenia aktuálnej sezóny, pri tom vôbec nemusel dostať šancu predviesť svoje fenomenálne atletické a hráčske schopnosti. Náhodné objavenie v mladom veku poukazuje tiež na to, ako je tamojší univerzitný systém závislý na rebríčkoch a „tvrdých dátach“.

Temetrius Jamel „Ja“ Morant ukázal svoj potenciál už na strednej škole Crestwood, po trojročnom pôsobení z nej odchádzal ako historicky najlepší strelec a trojnásobný regionálny najužitočnejší hráč. Ani to ale nestačilo na to, aby sa jeho meno objavilo v rebríčkoch významných basketbalových autorít ako ESPN, 247Sports alebo Rivals.

Skautské rebríčky sú pre vysokoškolské univerzity jeden z hlavných aspektov pri hľadaní hráčov. Ak sa v rebríčku niekto nenachádza, tak je len minimálna šanca na to, aby si našiel miesto v elitnej divízii zámorskej NCAA. To sa presne stalo aj budúcej hviezde Memphisu. Z prestížnejších univerzít sa ozvala len jedna – Južná Karolína. Tam však Ja nezamieril.

Si preceňovaný, vravel mu otec

Všetko sa začalo kempom v júli 2016, na ktorom si univerzita Murray State prišla pozrieť svojho budúceho hráča Tevina Browna. Asistent trénera James Kane si po sedemhodinovej ceste autom hľadal niečo pod zub, keď si všimol Moranta pri modelovanom zápase 3 na 3.

Z jeho basketbalových schopností bol natoľko ohúrený, že po piatich minútach okamžite kontaktoval trénera Matta McMahona, ten ponúkol svojej neskoršej hviezde štipendium. „Vždy som mu hovoril, že je preceňovaný. Bol to však zámer, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie