Denník N

Pre Zlatana nie je Pep chlapom, problémy mal aj Agüero. Ako môže Haaland zmeniť City (analýza)

Erling Haaland. Foto - TASR/AP
Erling Haaland. Foto – TASR/AP

Erling Haaland ukončil Guardiolovo hľadanie hrotového útočníka.

„Ako tréner bol skvelý. O tom, akým bol človekom, radšej pomlčím. On nie je chlap, nič viac netreba dodávať.“

Tieto slová predniesol jeden z najlepších útočníkov v histórii futbalu, Zlatan Ibrahimovič. A neskončil len pri tom: „Keď si kupujete mňa, kupujete Ferrari. Keď jazdíte na Ferrari, natankujete doň prémiový benzín, vyjdete s ním na diaľnicu a stúpite na plyn. On do mňa tankoval naftu a vyštartoval na cestu druhej triedy. Mal si kúpiť radšej Fiat.“

Ten on je Pep Guardiola, diskutabilne najlepší tréner súčasnosti a určite jeden z najlepších v histórii. Zlatan Ibrahimovič je jedným z príkladov, že Guardiola nie je trénerom, pod ktorým všetci hráči automaticky futbalovo prosperujú, respektíve majú isté miesto v zostave vzhľadom na svoje meno či kvality.

Sergio Agüero v januári 2017 bol v tíme Manchestru City už päť sezón a bol kľúčovým hráčom. Potom však prišiel brazílsky tínedžer Gabriel Jesus a Agüero sa čoraz častejšie ocital na lavičke.

„Nezaujíma ho, keď musí vynechať zo zostavy hráča, ktorý dal naposledy v jednom zápase tri góly. Na mene nezáleží,“ vravel hráč, ktorý je dnes už v nútenom futbalovom dôchodku.

Guardiola mal často problém s Agüerom v Manchestri City aj so Zlatanom Ibrahimovičom v FC Barcelona, pretože jeho pohľadu na futbal skrátka nevyhovoval ich profil, futbalový charakter. Snažil sa ich zmeniť na svoj obraz, no kým Agüero slávneho trénera rešpektoval a svoju hru pod ním zlepšil, Zlatan radšej Barcelonu opustil.

Teraz, rok po odchode Sergia Agüera z klubu, Guardiola našiel nového svetového útočníka. Kým mnohí hovoria o tom povestnom poslednom dieliku skladačky dokonalého tímu City, príklady vyššie naznačujú, že až hĺbková analýza dokáže dať presnejšie odpovede.

Ako zapadne Erling Haaland do Manchestru City a bude v ňom úspešný?

Čo sa dočítate v texte:

  • Prečo by Harry Kane bol dokonalým útočníkom pre Pepa Guardiolu?
  • V čom Haaland pripomína jeden z najväčších prepadákov posledného desaťročia?
  • V čom zmení City Haalanda a v čom Haaland City?
  • Sledujeme Guardiolov taktický prerod?

Guardiola vysnívaného útočníka nezískal

Keď v minulom lete opúšťal Sergio Agüero Manchester City, Guardiola chcel okamžite priniesť náhradu. Túžba klubu získať Harryho Kana z Tottenhamu Hotspur bola jednou z prestupových ság leta 2021.

Kane je pre Guardiolu dosť možno najvhodnejšou hrotovou deviatkou na svete. Má parametre klasického hrotového útočníka, je vysoký, mocný, rýchly, gólový. Zároveň je však pohyblivý, technický, má na ihrisku jasnú futbalovú víziu typickú pre tvorcov hry, skvelo asistuje, je nepredvídateľný, no čo je najdôležitejšie, extrémne tvrdo pracuje pre tím.

A napriek tomu, že v úvode aktuálnej sezóny Kane pôsobil na ihrisku frustrovaný po neuskutočnenom prestupe, na ktorý aj sám tlačil, štatistiky vypovedajú jasne o dôvodoch, pre ktoré ho Guardiola chcel získať.

Kane je štvrtým najlepším strelcom Premier League (15 gólov), zároveň je siedmym najlepším asistentom (8). Len Mohamed Salah v tejto sezóne vystrelil viackrát, a s Brunom Fernandesom má rovnaký počet kľúčový prienikových prihrávok (21).

Kane tak zavŕšil pôsobivý prerod na útočníka – tvorcu hry, veľmi často ho vidieť v hĺbke ihriska s následnou prienikovou prihrávkou.

Všetci svätí Pepa Guardiolu. Hrotoví hráči, ktorí prišli pod ruku španielskemu trénerovi. Ako sa bude dariť Erlingovi Haalandovi? Zdroj - TASR/AP, Autor
Všetci svätí Pepa Guardiolu. Hrotoví hráči, ktorí prišli pod ruku španielskemu trénerovi. Ako sa bude dariť Erlingovi Haalandovi? Foto – TASR/AP, Autor

Príkladom môže byť jedna z najpôsobivejších asistencií sezóny Premier League pri štvrtom góle nedávneho zápasu Tottenhamu na ihrisku Leedsu United (4:0). Hlboko na svojej polovici Kane prebral loptu, krátko ju poviedol, zdvihol hlavu a svoju ofenzívnu dvojičku Son Heung-Mina našiel presnou prihrávkou na približne štyridsať metrov medzi dvoch obrancov Leedsu – 4:0.

„Zdroje blízke trénerovi Guardiolovi tvrdia, že vníma Kana ako dokonalého hráča pre svoj tím, s ohľadom na to, že dokáže hrať ako tradičná hrotová deviatka aj falošná deviatka, ustúpiť do hĺbky ihriska na výstavbu útoku, no byť aj v šestnástke a streliť veľké množstvo gólov,“ hlásil v decembri The Athletic.

V Erlingovi Haalandovi získal Manchester City čosi iné a zrejme zaujímavejšie, než pozorovať celý proces prestupu do Anglicka, bude sledovať, ako sa obe strany navzájom zžijú. Prečo? Haaland nie je Kanom v zmysle všestrannosti a kvalitnej tvorcovskej hry.

„Samozrejme, že strelí množstvo gólov, nato prišiel. To však hneď neznamená, že City s ním všetko vyhrá. Budú ho musieť zapracovať do tímu, čo znamená, že Guardiola príde o jedného kreatívneho hráča, ktorý mu pomáha k hre založenej na držaní lopty,“ analyzoval odborník televíznej stanice Sky Sports a niekdajší hráč Liverpoolu FC Jamie Carragher.

Pre podobný prípad „posledného dielika skladačky“ sa pozrime do Londýna, na jeden z prepadákov sezóny. Možno nám to čosi napovie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie