Denník N

Dielo dňa: košické sídlisko Nad jazerom

Alexander Jiroušek: Sídlisko Nad jazerom v Košiciach, 1974, súkromný majetok.
Alexander Jiroušek: Sídlisko Nad jazerom v Košiciach, 1974, súkromný majetok.

Architekti hľadali nový tvar pre svoje nápady a fotografi sa to snažili zachytiť. V SNG je výstava fotografií modernej architektúry.

Alexander Jiroušek: Sídlisko Nad jazerom v Košiciach, 1974.

Vyzerá to ako reklama pre krásny život moderného človeka. Spojenie prírody a výdobytkov panelovej výstavby, ktorá na máloktorej fotografii pôsobí tak príťažlivo.

Fotograf Alexander Jiroušek to však v roku 1974 mal pomerne jednoduché – košické sídlisko Nad jazerom dokončili iba rok predtým, než sa tam vybral zachytiť túto s najväčšou pravdepodobnosťou inscenovanú situáciu, a možno aj preto vyzerá tak malebne.

Bolo to jedno z posledných sídlisk, ktoré v Košiciach vybudovali. S panelovou výstavbou sa tu začalo v polovici 50. rokov, sídlisko neďaleko štrkoviska začali stavať v roku 1969, spolu sa tu postavilo viac než deväťtisíc bytov. Dnes tvorí sídlisko Nad jazerom mestskú časť, tretiu najväčšiu v Košiciach. A to, ako sľubne kedysi vyzeralo, môžete práve teraz vidieť aj na výstave Svetlo na hrane v Slovenskej národnej galérii.

Už názov napovedá, že výstava spája dve veci – fotografiu a architektúru. Kurátorky Lucia Almášiová a Viera Dlháňová sa zamerali na fotografiu modernej architektúry ako na samostatnú tému dejín fotografie a architektonickej tvorby. Niežeby architektúra nebola príťažlivým objektom pre fotografov už pred nástupom moderny v architektúre – s jej nástupom však rovnako odvážne vykročila smerom k novým tvarom stavieb s odhodlaním nezostať pozadu.

Medzi modernou fotografiou a modernou architektúrou vytýčili kurátorky niekoľko spoločných čŕt – spolu hľadali nové spôsoby zobrazenia, využívajúc elementárne geometrické formy, objekty a štruktúry a spolu sa snažili o zachytenie novej dynamiky.

V SNG nájdete fotografie viacerých známejších, i menej známych autorov – Miloša Dohnányho, Viliama Malíka, Karla Plicku, Mira Gregora, Ľuba Stacha či Tibora Škandíka. Nie sú to však fotografie iba o svetle, ale aj o hranách – takže sa prostredníctvom nich môžete dozvedieť čosi nové o ikonických stavbách našej modernej architektúry. Niektoré stavby dopĺňajú originálne architektonické náčrty a to, ako ich prezentovala dobová tlač.

Napokon, ktovie, koľkých práve v časopise zlákala fotografia Alexandra Jirouška s malebným košickým sídliskom, a povedali si, že toto je ich budúcnosť.

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie