Denník N

Vladimír Vůjtek: Ramsayho štýl nie je podľa môjho gusta. Ja by som sa toľko dopredu nebláznil

Vladimír Vůjtek trénoval Slovákov na štyroch majstrovstvách sveta (2012 - 2015) aj na olympiáde v Soči. Foto TASR - Michal Svítok
Vladimír Vůjtek trénoval Slovákov na štyroch majstrovstvách sveta (2012 – 2015) aj na olympiáde v Soči. Foto TASR – Michal Svítok

Slovenská hokejová reprezentácia mala dvoch zahraničných trénerov, ktorí priniesli z veľkých podujatí medailu.

Čech Vladimír Vůjtek získal pred desiatimi rokmi v Helsinkách so slovenským tímom striebornú medailu, doteraz poslednú z majstrovstiev sveta. Kanaďan Craig Ramsay zas priviedol Slovákov k historickému bronzu na tohtoročnej olympiáde v Pekingu.

Po dvoch zápasoch na majstrovstvách sveta je ešte skoro na väčšie analýzy, no s Vladimírom Vůjtkom sme rozobrali, čo zatiaľ v slovenskom tíme funguje a čo nie.

Aký máte po prvých dvoch zápasoch dojem zo slovenských presiloviek?

Je to statické. Slováci navyše zle strieľajú z voleja. Nedarí sa to trafiť Tatarovi ani Lantošimu. Čerešňák im to aj pripraví, no zatiaľ neboli schopní trafiť takú tú poriadnu ranu. Strelec typu Ovečkin v tomto tíme jednoducho nie je.

Chýbajú nám produktívni hráči z minuloročných majstrovstiev sveta či olympiády Marek Hrivík a Peter Cehlárik. Máme však Tomáša Tatara, ktorý hráva roky v NHL. Môže byť tým strelcom on?

Tatar je iný hráč. Je pohyblivý, dobrý do kombinácie aj so šikovnou kľučkou. Myslím si však, že pozícia strelca nie je úplne jeho parketa. Nemá takú strelu, ako majú tí praví strelci v presilovej hre. Práve takáto strela Slovensku na turnaji zatiaľ chýba. V prvom zápase to ešte stačilo a Tatar v ňom dokonca aj dal gól, hoci z inej pozície – nebolo to po prihrávke, ale pohotovo po odrazenom puku. Z pripravených pozícií po Čerešňákovej prihrávke v presilovke mu však tá strela nevychádza.

Alois Hadamczik povedal, že Slováci podali proti Nemcom sympatický výkon, no on by hral defenzívnejšie. Nechal by menej tvorivých Nemcov, aby strácali puky v strednom pásme, a potom by vyrážal do protiútokov. Akú taktiku na Nemcov by ste zvolili vy?

Tiež by som sa nebláznil iba dopredu a trošku by som sa stiahol. To sme my, starší tréneri. Na malom klzisku v Kanade a Amerike sa, samozrejme, musí napádať, na širokom klzisku však treba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie