Denník N

Kradol tak, až sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Filipínci si teraz za prezidenta zvolili jeho syna

Budúci prezident Filipín Ferdinand "Bongbong" Marcos mladší. Foto - TASR/AP
Budúci prezident Filipín Ferdinand „Bongbong“ Marcos mladší. Foto – TASR/AP

Ako to, že sa diktátorov syn teší z triumfu v prezidentských voľbách a mnohými nenávidená rodina sa vracia k moci? Možno od nej nikdy neodišla.

Filipínci ho prvý raz začali vídať, keď sotva prestal nosiť detské plienky. A potom prišla tá chvíľa, keď sa ukázal celému svetu: 30. decembra 1965.

V ten deň jeho otec v Manile prvý raz skladal prezidentskú prísahu. Ferdinand Marcos starší na tej archívnej čiernobielej fotografii prekypuje zdravím a sebavedomím. Obľúbený víťaz volieb blýska zubami v širokom úsmeve a pravou rukou zdraví prizerajúci sa dav, hrdý pohľad upiera priamo naň. Spoza manželovho chrbta sa jemne usmieva pôvabná Imelda Marcosová, ktorú si novozvolený prezident o jedenásť rokov skôr vzal za ženu po len jedenásťdňovej známosti.

Ferdinand Marcos mladší sa neusmieva ani nemáva. Osemročný chlapec, už vtedy známy skôr pod prezývkou Bongbong, si neisto tlačí ruky pred bruchom a očami vŕta kdesi v zemi. Otec sa hreje na výslní priazne; syn vyzerá, že by z nej najradšej rýchlo zmizol.

57 rokov je však veľmi dlhý čas. Dosť dlhý na to, aby sa niečí život stihol hneď viackrát prevrátiť hore nohami.

Kde dnes skončil ten hanblivý chlapec, ktorý očami uhýbal pred novinárskymi objektívmi? A kam sa podel dvadsaťosemročný mladík, ktorý s rodičmi (a drahokamami) vo februári 1986 utekal na palube americkej stíhačky z Filipín na Havaj, keď už bolo zrejmé, že otcov diktátorský režim to má zrátané?

Marcosovci pri Ferdinandovom uvedení do úradu v roku 1965. Foto – Malacañang Palace/Wikimedia Commons

Zlaté slnko

Bongbong, verzia 2022 – to sú triumfálne vztýčené paže; okolo krku zlatý šál a žiarivý úsmev ako z otcovej politickej pokladnice. Sú to pestrofarebné rúška jeho priaznivcov, na ktorých je portrét Marcosa mladšieho tak šikovne prilepený na slnko z filipínskej vlajky, že lúče vychádzajú priamo z Bongbongovej hlavy. Slnko a Marcos sú jedno, „zlatá éra“ Filipín sa vracia.

9. mája sa zo sloganu „Bongbong 2022“, ktorý sa tiež často objavoval na rúškach, stala realita. Filipínci si za svojho prezidenta na budúcich šesť rokov vybrali syna muža, ktorý po nich kedysi šliapal brutálnym stanným právom. Syna muža, proti ktorému po rokoch útlaku sami povstali v nenásilnej občianskej revolúcii.

Ako ďaleko musí to „kedysi“ siahať, aby ten útlak vybledol? Koľko času musí prejsť od zabíjania a mučenia, aby pamiatka obetí stratila na váhe? Aby sa zavreli oči pred dokladmi korupcie, pre ktorú sa aj slovo prebujnená javí ako nedostatočné? Pripomeňme si, že Ferdinand a Imelda sú držiteľmi Guinnessovho svetového rekordu z roku 1989 za najväčšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie