Denník N

Má 12 rokov, sponzorov a zdoláva 18-ročných. Dominik Kočik, slovenská šípkarská nádej

Dominik Kočik. Foto - archív D.K.
Dominik Kočik. Foto – archív D.K.

Kým Česko už má v šípkach hviezdy európskeho formátu a svoju zastávku v rámci PDC Tour, u nás sa hľadí najmä na nastupujúcu generáciu, ktorá môže dostať tento šport do výraznejšieho povedomia.

Jej ústrednou tvárou je len 12-ročný Dominik Kočik, ktorý už je viacnásobným majstrom Slovenska a už má aj sponzorov.

V rozhovore s ním a s jeho otcom sa okrem iného dočítate:

  • ako sa dostal k šípkam a aké boli jeho prvé úspechy,
  • o hľadaní talentov a sponzoringu v šípkach,
  • aký je na Slovensku záujem o šípky a konkurencia,
  • prečo im pomáhal mentálny kouč a ako ho vedú rodičia,
  • o ambíciách do ďalších rokov.

Stretnutie s Wrightom

Šípky už nie sú len krčmový šport, napríklad v nemeckom Gelsenkirchene si našlo cestu do publika vyše 20-tisíc fanúšikov. Päťciferné návštevy sa stali už bežným štandardom pri veľkých podujatiach, ako sú majstrovstvá sveta, seriál Premier League alebo podujatie World Matchplay.

A pri jednom z týchto podujatí sa začala aj šípkarská cesta mladého Dominika: „Dostal som sa k tomu počas prepínania televízie, kde išli šípky. Pred piatimi alebo štyrmi rokmi som na Vianoce dostal terč a odvtedy sa tomuto športu venujem. Rok som si hádzal doma a potom som začal chodiť na turnaje. Prvý výraznejší úspech prišiel pred dvoma rokmi na Slovak Open, keď som sa dostal medzi 64 najlepších v kategórii mužov.“

Prirodzene, v mladom veku je to u športovcov najmä o rodičoch, tí sú často hnacím motorom, ale občas aj brzdou rozvoja talentov. Pomocnú ruku podávajú aj národné federácie, v tomto smere však šípky zatiaľ nemajú na Slovensku významné postavenie, minulý rok dostali zo štátneho rozpočtu „len“ necelých 45-tisíc eur.

„Zo začiatku to bola taká chlapčenská vec, že chcel dostať terč a šípky. Skutočne tomu prepadol a veľakrát sme prekvapení, že po rozpačitých začiatkoch k tomu pristupuje zodpovedne. Ako sa hovorí, zrovnal si to v hlavičke. Z viacerých strán, aj na zahraničných turnajoch sme počuli, že jeho správanie pri terči – nielen v hre, ale celkovo – je na úrovni vyspelých dospelých hráčov,“ hovorí Dominikov otec Pavol.

K prvotným úspechom sa pridalo najmä stretnutie na exhibičnom turnaji v Prahe za účasti svetových hviezd. Czech Darts Open patria do európskej časti seriálu organizácie PDC (Professional Darts Corporation), každý rok prichádzajú do hlavného mesta Česka najväčšie hviezdy tohto športu. „V Prahe som mal možnosť stretnúť sa s hviezdami, bolo to niečo neopísateľné. Najviac ma zaujal Peter Wright, ktorého sledujem najčastejšie,“ spomínal talentovaný šípkar.

Práve Praha je pre 12-ročného rodáka z Prešova a jeho rodičov veľmi symbolická. V nej sa totiž zrodili prvé dve sponzorské zmluvy, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie