Denník N

Vývoj bojov (81. deň): Rusko predýchava katastrofu pri Bilohorivke, je to ťažšia rana ako potopenie Moskvy

Zničený most pri Bilohorivke. Foto - Twitter, Ukraine Weapon Tracker
Zničený most pri Bilohorivke. Foto – Twitter, Ukraine Weapon Tracker
  • Ukrajinská armáda pri Charkive vytlačila Rusov na ich územie.
  • Kremeľ pri Sjevjerodonecku ďalej skúša šťastie.
  • Nové detaily o rozstrieľanej brigáde pri pontónovom moste a vysvetlenie, prečo je to pre Rusov ťažšie stráviteľná porážka ako zničený krížnik.
  • Mapy dňa – bojiská pri Charkive, Iziume a Sjevjerodonecku + ako sa menili ruské plány na obkľúčenie ukrajinskej armády..
  • Videá dňa – T-72 vs. dron; T-72 vs. Javelin; ukrajinské Su-25 nad frontom; obnovovanie hranice s Ruskom; bombardovanie Azovstaľa; pohľad do ukrajinského bunkra na Donbase.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 15. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku. (V tejto časti Vývoja bojov je ešte aktualizovaný údaj, ale autori projektu oznámili, že si na niekoľko dní berú voľno. Preto bude mať táto rubrika po zvyšok týždňa pauzu.)

Rusi sa od Charkiva vracajú domov. Pri druhom najväčšom ukrajinskom meste stále nie je hotovo, ale tentoraz je už isté, že na jednom mieste Ukrajinci naozaj postúpili až na hranice s Ruskom. Zábery priamo z miesta nájdete vo videách dňa.

Ukrajina sa teraz pokúsi vytlačiť Rusov aj z výbežku, ktorý vidno na nižšie priloženej mape. Následne sa ako cieľ ponúka mesto Vovčansk severovýchodne od Charkiva.

Rusi pri Sjevjerodonecku ďalej tlačia. Kým pri Charkive sa mapa zafarbuje do modro-žltej, v oblasti Sjevjerodonecka sa ruská armáda zatiaľ tvári, že sa jej neúspech ďalej na sever netýka, a ďalej útočí s cieľom obkľúčiť aglomeráciu Sjevjerodoneck-Lysyčansk. V porovnaní s piatkom a predchádzajúcim dielom tohto prehľadu nenastala žiadna katastrofa, ale tlak trvá ďalej a aj pozvoľný ruský postup. V konečnom dôsledku je však jeho pomalé tempo prejavom zlyhania aktuálnej ruskej ofenzívy. Kým na začiatku vojny 24. februára Rusi chceli obkľúčiť všetko na východ od Dnipra a na začiatku obnovenej ofenzívy celý Donbas, teraz sa reálne snažia už len o malý výbežok a ani tam sa im nedarí podľa plánov. Ruské jednotky pomaly obsadzujú územie na sever od rieky Siverskyj Donec, ale nie sú hlásené žiadne nové úspešné pokusy o jej prekročenie

Už aj Rusi majú svoj most, ktorý bol príliš ďaleko. Minulotýždňová katastrofa ruskej armády pri pokuse o prekonanie rieky Siverskij Donec, ktorého výsledkom malo byť vpadnutie do chrbta ukrajinskej obrane, dostáva jasnejšie kontúry. Nielenže opäť narástol počet potvrdených ruských strát

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie