Denník N

Vedkyňa, ktorej zomrelo bábätko, poodhalila príčinu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat

Ilustračná fotografia. Zdroj – unsplash.com/Zach Lucero
Ilustračná fotografia. Zdroj – unsplash.com/Zach Lucero

Nečakané úmrtie zdravého bábätka (SIDS) v spánku patrí k jednej z hlavných príčin úmrtí detí vo vyspelých krajinách. Výskumníci v Sydney tvrdia, že našli poznávacie znamenie bábätiek, ktoré sú vo väčšom ohrození, a zároveň vysvetľujú, čo sa pri SIDS deje v mozgu.

Štúdiu, ktorá skúmala príčinu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), viedla austrálska vedkyňa Carmel Harringtonová z univerzity v Sydney. Pred takmer 30 rokmi jej na SIDS zomrelo dieťa, pričom sa nikdy nedozvedela, čo sa vlastne pokazilo.

„Môj syn Damien jednej noci náhle a nečakane zomrel. Trvalo mi asi dva roky, kým som sa mohla opäť poriadne nadýchnuť. V tom momente som si pomyslela, že musím zistiť, čo sa stalo,“ povedala hlavná výskumníčka štúdie pre austrálsku televíziu ABC.

„Nikto mi to nevedel vysvetliť. Povedali len, že je to tragédia. Ale takéto vysvetlenie sa môjmu vedeckému mozgu nepáčilo,“ dodala.

Vedkyňa: Nenechám kameň na kameni

Syndróm nemá jasne definované príznaky či príčiny a ohrozuje deti približne do jedného roka. Najohrozenejšie sú deti medzi 2. až 4. mesiacom života.

Krátky čas po Damienovej smrti nečakane zomrela aj dcérka Harringtonovej kamarátky. Aj to prispelo k tomu, že sa bývalá biochemička rozhodla vrátiť k lekárskemu výskumu. „Dala som si hlboké predsavzatie, že v snahe vyriešiť záhadu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat nenechám kameň na kameni,“ povedala vedkyňa pre britský portál iNews.

Roky hľadania odpovedí na otázky, čo náhle úmrtie bábätiek spôsobuje a ako sa mu dá predchádzať, viedli k štúdii, ktorá vyšla v máji v časopise The Lancet’s eBioMedicine.

Finančné prostriedky na štúdiu získali vedci z univerzity v Sydney z crowdfundingovej kampane na pamiatku Harringtonovej syna.

Málo enzýmu v mozgu

Vedci analyzovali 722 vzoriek krvi. Pochádzali od detí zapojených do programu skríningu novorodencov v austrálskom Novom Južnom Walese v rokoch 2016 až 2020.

Dvadsaťšesť detí neskôr zomrelo na SIDS.

Tieto bábätká mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie