Denník N

Tragédia časti západnej ľavice

Janis Varoufakis, bývalý grécky minister financií. Foto - TASR
Janis Varoufakis, bývalý grécky minister financií. Foto – TASR

Vojna na Ukrajine odhalila morálny relativizmus západnej ľavice, ale možno vďaka kolegom z východnej Európy a Škandinávie nájde ľavica novú identitu.

„Myslím, že sa budeme musieť viac odpútať od západnej ľavice a vybudovať pevnejšie spojenie ľavičiarov vo východnej Európe,“ povedala v debate o reakcii západnej ľavice na vojnu na Ukrajine Severija Bielskyte z Litvy, ktorá žije v Londýne. Nevie sa totiž zmieriť s tým, že jej britskí ľavicoví kolegovia odmietajú viniť Rusko z agresie voči Ukrajine, ale obviňujú Ameriku a NATO. Jej kolegyňa z Ukrajiny Oksana Dutčak dodala: „Používajú dogmatické slogany a nesnažia sa analyzovať, čo sa naozaj deje.“

Je zahanbujúce čítať a počúvať názory časti niektorých západných ľavicových intelektuálov, lebo hovoria v podstate to isté, čo – hoci oveľa vulgárnejšie – hovoria aj slovenskí fašisti, Robert Fico či Eduard Chmelár. V mene mieru protestujú proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, lebo vraj len predlžujú vojnu.

Heroické časy západnej ľavice, ktorá bojovala v Španielsku v roku 1936 proti fašistom a neskôr proti nacistom, sú dávno preč. Povojnová západná ľavica si vybudovala svoju novú identitu na pacifizme, na kritike kapitalizmu a kolonializmu. Dnes však upadla do morálneho relativizmu, keď spochybňuje právo Ukrajiny na vlastnú cestu bez Ruska, hoci keď ide o štáty v blízkosti USA (od Nikaraguy až po Kubu), tak celé dekády ohnivo bráni ich právo na sebaurčenie a odsudzuje americké zasahovanie do ich osudu.

Intelektuálny guru radikálnej ľavice Noam Chomsky síce odsúdi v prvých dvoch minútach rozhovoru ruskú inváziu na Ukrajinu, ale ďalšiu hodinu zvaľuje vinu na americkú vládu a NATO. Jeho európsky kolega Yanis Varoufakis sa síce vášnivo dištancuje od Vladimira Putina, ale Ukrajine odporúča, aby sa zaviazala byť neutrálnou podľa vzoru Rakúska. Bývalý predseda britských labouristov Jeremy Corbyn niekoľkokrát opakuje, že riešenie vidí v prímerí a diplomacii. Ako také prímerie dosiahnuť, však nehovorí.

Koloniálna vojna

Z tohto intelektuálneho a morálneho zlyhania ju s nebývalou argumentačnou silou usvedčujú ľavičiari z východnej Európy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie