Denník N

Stačí im spoločný nepriateľ. Číňania vidia Rusko pozitívne, páči sa im Putin aj „bojovnosť“

Čínsky prezident Si Ťin-pching v roku 2018 odovzdal Medailu priateľstva Vladimirovi Putinovi. Foto – TASR/AP
Čínsky prezident Si Ťin-pching v roku 2018 odovzdal Medailu priateľstva Vladimirovi Putinovi. Foto – TASR/AP

Pár hodín po útoku na Ukrajinu sa na čínskej sociálnej sieti Weibo objavil prepis prejavu Vladimira Putina, v ktorom ohlásil začiatok invázie. Za 24 hodín mal vyše miliardy prečítaní a na čínskom internete sa spolu s ním šírili aj slová podpory a obdivu ruského prezidenta.

Väčšinou ho chválili za jeho odvahu, líderské schopnosti a za to, že sa dokázal postaviť za svoju krajinu a jej záujmy. Už vtedy sa ukazovalo, že pohľad na ruskú agresiu je v Číne iný ako na západ od Ukrajiny.

Potvrdzujú to aj čísla z prieskumu Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií (CEIAS), podľa ktorého ani vojenský útok na susedný štát nepoškodil imidž Ruska v Číne. Rusko z prieskumu vychádza ako krajina, ktorú Číňania vnímajú najpozitívnejšie (80 percent ľudí).

Jedným z hlavných dôvodov je to, že obyvatelia Číny sa na vojnu na Ukrajine pozerajú ako na súboj Ruska so Západom, o ktorom majú zlú mienku. Vidieť to aj na opačnom konci rebríčka, kde sa umiestnili USA.

Čo sa im páči na Rusku

Ako vysvetľuje odborník na Čínu Richard Turcsányi, Číňania nevnímajú Rusko pozitívne a USA negatívne napriek invázii, ale do veľkej miery práve pre ňu. Ľuďom v Číne sa pozdáva najmä to, že Rusko sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie