Denník N

Tip na víkend: Urban Market pozýva do sveta dizajnu a kultúrneho programu pre celú rodinu

Urban Market SE 2022
Urban Market SE 2022

Predajná výstava lokálnej módy a dizajnu Urban Market sa vracia! Po vynútenej pandemickej pauze sa 20. až 22. mája uskutoční prvá riadna jarná edícia od roku 2019. Svoje jedinečné priestory podujatiu tento raz prepožičalo Staromestské centrum kultúry a vzdelávania – Pistoriho palác, ktorý sa nachádza na Štefánikovej ulici 25 v Bratislave.

Lokálne a udržateľné

Vyše šesťdesiat lokálnych značiek a tvorcov predstaví na jarnom Urban Markete svoje originálne produkty z oblastí módy, šperkov a doplnkov pre dospelých, ako aj detského sortimentu.

Zastúpenie budú mať tiež interiérový dizajn, umenie, gurmánske výrobky či literatúra. Selekcia predajcov, ako zvyčajne, pozostáva zo známych značiek, ktoré na markete predstavia svoje nové kolekcie, ale aj z nováčikov na scéne.

Rižafa – detské oblečenie navrhnuté a šité na Slovensku z materiálov šetrných k životnému prostrediu, CILA – kapsulové kolekcie pre ženy

Mnohé z prezentovaných značiek navyše kladú dôraz na udržateľnosť. Recyklované materiály, bezodpadový prístup či výroba sústredená výhradne na Slovensku alebo limitované kolekcie. Ak sa pri nákupoch zaujímate aj o minimalizovanie svojej negatívnej ekologickej stopy, na Urban Markete si určite vyberiete.

Abraka – udržateľné legíny a športové oblečenie z recyklovaných materiálov, Juhasz Marta Jewelry – minimalistické šperky z drahých kovov recyklovaných z lekárskeho, elektronického a darčekového priemyslu

Diskusie, filmové premietania, koncerty a divadelné predstavenia pre deti

Pre Urban Market je typický aj celovíkendový sprievodný program, ktorý je koncipovaný tak, aby ulahodil širokému publiku s rozličnými záujmami. Programové aktivity budú prebiehať na vonkajšom pódiu na nádvorí paláca, ako aj v interiéri, v Kine Film Europe.

Pre detských divákov sú na sobotu aj nedeľu pripravené divadelné predstavenia, Posledný dinosaurus (Divadlo na hojdačke) a Cestoviny s vajcom (NevaDivadlo). Worskhop elektronickej hudby pre deti povedie producent Whithe. V hudobnej časti programu figurujú DJské hrania, ako aj živé koncerty. Špeciálnu šou v kine pripravujú Marko Damian a God & Eve (duo), predstavia sa aj ERØ, Kristína Prablesková a švédsky pesničkár Black Guillemot.

Slovenský producent Whithe povedie workshop elektronickej hudby pre deti.

Pokojnejšiu časť programu tvoria premietania francúzskych filmov, vrátane titulov ako Krížová výprava či BEATS. Inšpiráciu poskytnú tiež diskusie na rôznorodé témy. O svoje skúsenosti sa podelia ženy, pre ktoré bolo materstvo odrazovým mostíkom k vlastnému podnikaniu. Dozviete sa tiež, ako pomáhať a nevyhorieť, ako môže byť kreativita devízou v krízových situáciách alebo v čom tkvie dôležitosť medzigeneračných vzťahov v komunitách. Na mieste bude inštalovaný aj diptych tandemu umelcov Maťátko x Sabol. Dielo vytvorené špeciálne pre Urban Market je inšpirované fenoménom kolobehu obchodu, ako aj spoločnou prácou Basquiata a Warhola na obrazoch.

Urban Market pre Ukrajinu

Kríza na Ukrajine nie je ani zďaleka za nami a pomoc je stále vítaná. V piatok a v sobotu bude na mieste k dispozícii spoločný stánok iniciatívy MafU (Material assistance for Ukrainians) a Slovak Fashion Council s iniciatívou #UmenimZaMier. Stánok bude fungovať ako informačný bod pre ľudí zo Slovenska, ale aj Ukrajiny. Zároveň tu budú môcť návštevníci marketu odovzdať potravinovú pomoc alebo podporiť projekty MafU finančne, formou zakúpenia série grafík, limitovaných šatiek alebo knižky. Podporiť Ukrajincov bude možné aj kúpou diel v stánku UA ARTS, či zapojením sa do súťaže pripravenej Urban Marketom v spolupráci s predajcami a združením Mareena.

Kompletný program a zoznam predajcov sa dozviete na webovej stránke www.urbanmarket.sk alebo na mieste.

Urban Market SE 2022

Urban Market 2022 (Spring Edition) sa uskutoční 20. – 22. mája v Staromestskom centre kultúry a vzdelávania – Pistoriho palác, Štefánikova 25, Bratislava.

Otváracie hodiny

  • Piatok | 20. 05. 2022 | 16:00 – 20:00 (predaj), program pokračuje do 23:30
  • Sobota | 21. 05. 2022 | 11:00 – 20:00 (predaj), program pokračuje do 23:30
  • Nedeľa | 22. 05. 2022 | 11:00 – 18:00

Vstupné

  • Piatok: 3 €
  • Sobota: 4 €
  • Nedeľa: 3 €

Permanentka: 6 €

Predpredaj permanentiek (trojdňová vstupenka) cez: https://www.inviton.eu/e-12836/urban-market-2022-spring-edition

Vstupenku si môžete zakúpiť priamo na mieste. Permanentky budú v predaji na mieste iba v piatok do 20:00.

Deti do 12 rokov a seniori zadarmo

Priatelia a priateľky z Ukrajiny majú vstup zadarmo

 Organizuje: Čerstvé Ovocie, n.o.

V spolupráci s: Staromestské centrum kultúry a vzdelávania – Pistoriho palác

Podujatie z verejných zdrojov finančne podporil: Fond na podporu umenia

Partneri: Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislava – mestská časť Staré Mesto, Bratislavské kultúrne a informačné centrum, Kino Film Europe, Jameson Irish Whiskey, Inviton

Mediálni partneri: Citylife.sk, in.ba, Rádio_FM, Denník N, BigMedia

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie