Denník N

Má 71 a behá maratóny pod tri hodiny. Podobné rekordy budú pribúdať, myslí si odborník

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

maratón má nového svetového rekordéra vo vekovej kategórii nad 70 rokov. Je ním 71-ročný Holanďan Jo Schoonbroodt, ktorý uplynulú nedeľu v Belgickom meste Visé zabehol 42 kilometrov za 2 hodiny 54 minút a 19 sekúnd.

Na lepšiu ilustráciu toho, o aký výnimočný výkon ide, môžu poslúžiť napríklad výsledky maratónu v Košiciach. Ak by dôchodca z Maastrichtu bežal v októbri na Slovensku, v tisícčlennom štartovom poli by obsadil 50. priečku.

Holanďana neskôr oslovili viaceré svetové médiá a v rozhovoroch uviedol hneď niekoľko návodov, ako sa mu podarilo v pokročilom veku dopracovať k takému výkonu.

Pomáha mu napríklad vysoký počet kilometrov vo veľmi pomalom tempe, ročne odbehne aj 7-tisíc kilometrov. V strave sa špeciálne neobmedzuje, cez víkend si dá víno alebo pivo.

Odborník si myslí, že podobné veteránske výkony budú v budúcnosti len pribúdať, a opisuje, ako je vyšší vek spojený s vytrvalosťou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Anglické slovo„jogging“ pomenúva pomalý voľný beh a Holanďan Jo Schoonbroodt tento termín veľmi dobre pozná. Keď ho vo veku 36 rokov lekár upozornil na zvýšený cholesterol, začal s behom, no keďže bol veľmi pomalý, od kamarátov si vyslúžil prezývku Jogger Jo.

Prešlo však niekoľko rokov a Jo s pribúdajúcim vekom, paradoxne, stále zrýchľoval. Jeho prezývka sa tak prirodzene zmenila. Namiesto narážky na jeho pomalý beh dnes kamaráti vyzdvihujú to, aký je napriek pokročilému veku rýchly. Joa Joggera vystriedalo označenie šedivý Keňan.

Veteránsky svetový rekord sa však nerodil ľahko a Jo na jeho prekonanie potreboval aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie