Denník N

Erdogan robí, čo mu ide najlepšie. Zaťal sa a čaká, čo dostane za zmenu postoja k rozšíreniu NATO

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Raz vydiera Európsku úniu s utečencami, teraz NATO s rozširovaním. Doma tak vyzerá ako silný líder.

Na úvod malé zhrnutie. V piatok Turecko nebolo naklonené tomu, aby sa k NATO pridali Fínsko a Švédsko. V sobotu poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin postoj zjemnil a vyhlásil, že dvere nie sú zatvorené. Včera sa Erdogan vrátil k svojmu pôvodnému stanovisku a zopakoval, že Turecko nemôže Švédsku a Fínsku povedať áno a že delegácie oboch krajín sa nemusia obťažovať do Ankary, aby si vyjasnili pozície.

Dá sa očakávať, že k podobným  rétorickým zvratom a obratom ešte príde. Možno už zajtra, keď sa turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu stretne so svojím americkým partnerom Antonym Blinkenom. Témou majú byť vzájomné komplikované vzťahy, ale na tému rozširovania NATO určite príde, lebo tu platí, že všetko so všetkým súvisí. Ale o tom trochu neskôr.

Najprv treba povedať to, že Erdogan odmietaním Švédska a Fínska pre ich „podporu kurdským teroristom“ (hovorí krajina s veľmi ambivalentným postojom k Islamskému štátu a kanceláriami Hamasu v hlavnom meste) aj pre zbrojné embargo voči Turecku pre jeho vojenské operácie v Sýrii, skúša jednoducho vydierať svojich dlhoročných partnerov.

Umožňuje mu to skutočnosť, že rozšírenie NATO musia schváliť všetky členské krajiny, a aj to, že všetky sú si rovné, hoci ani zďaleka nie sú rovnaké. Paradoxne tak autokratické Turecko môže blokovať vstup škandinávskych demokracií s úctou k ľudským a politickým právam a menšinám do Aliance, ktorá má chrániť bezpečnosť slobodného sveta.

Čo za to

Keďže Erdogan sa takto nezaťal po prvý raz, vrátane toho, že sa v roku 2018 vyhrážal odchodom z Aliancie, panuje názor, že napokon povolí. Otázkou je, čo za zmenu postoja bude chcieť, ako dlho to celé bude trvať a koľko to takto Alianciu bude baviť.

Erdoganove zahraničnopolitické výpady temer vždy súvisia s tým, že sa potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie