Denník N

Mestské zásahy: Ufo by mohlo svietiť podľa počasia

Ufo by mohlo svietiť podľa predpovede počasia.
Ufo by mohlo svietiť podľa predpovede počasia.

Veža Ufo na bratislavskom Moste SNP slúži ako vyhliadka, reštaurácia, no mohla by mať ešte jednu funkciu. Mohla by svietiť štyrmi farbami, ktoré by signalizovali predpoveď počasia na ďalší deň.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme. Autorom pôvodného konceptu Mestské zásahy je ateliér Vallo Sadovsky Architects.

14. Osvetlenie Ufa podľa predpovede počasia

Most SNP patrí k jednej z hlavných dominánt Bratislavy. Vyhliadková veža v podobe reštaurácie UFO slúži obyvateľom a návštevníkom mesta ako miesto s kvalitnou reštauráciou a barom, ale aj ako miesto s krásnym výhľadom na mesto. K tomuto by bolo možné pridať ešte jednu funkcionalitu, ktorá by slúžila širokej verejnosti.

Navrhujeme nasvietiť kupolu farebne, štyrmi rôznymi farbami, vždy inou farbou podľa toho, aké má byť na druhý deň počasie. Každá farba by bola pridelená inému typu počasia nasledovne:
Žltá – prevažne slnečné počasie
Červená – prevažne veterné počasie
Modrá – prevažne zrážky
Zelená – prevažne zamračené/hmla

Autori: Ondrej Riečičiar (Siemens s.r.o.)

Kupola bude nasvietená 16-timi LED reflektormi, ktoré môžu meniť farbu. Reflektory sa rozsvietia spolu s verejným osvetlením v meste, vždy farbou podľa predpovede počasia na ďalší deň, farebný pokyn osvetlenia dá priamo meteorolgický partner projektu cez online aplikáciu.
Kupola bude nasvietená šestnástimi LED reflektormi, ktoré môžu meniť farbu. Reflektory sa rozsvietia spolu s verejným osvetlením v meste, vždy farbou podľa predpovede počasia na ďalší deň, farebný pokyn osvetlenia dá priamo meteorologický partner projektu cez online aplikáciu.

ufo_1 ufo_2

ufo_3

Stožiare verejného osvetlenia sú súčasťou takmer každej ulice v meste. Dnes sú stĺpy označené telefónnym číslom na nahlasovanie porúch a QR kódom pre nahlasovenie porúch cez mobilnú aplikáciu. Ale okrem svietenia môžu slúžiť stožiare verejného osvetlenia aj ako orientačné body – pozrite sa ako.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie