Denník N

Nový poplatok za rozvoj od Smeru korupciu v obciach vôbec neodstráni

foto N - Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

Smer chce nový poplatok, ktorý mal stopnúť aj vynucovanie darov od ľudí, čo riadne postavili dom. Vďaka výnimke pre rodinné domy túto úlohu zákon nesplní a starostovia budú môcť peniaze vyžadovať ďalej.

Chceme vniesť poriadok, vysvetľoval poslanec a primátor Žiliny Igor Choma, prečo považuje za správne schváliť pre stavebníkov nový poplatok za rozvoj. Obecné zastupiteľstvo podľa poslaneckého návrhu zákona rozhodne, v ktorých lokalitách a koľko by sa pri stavebnom povolení platilo – chystaný zákon stanovil sumu od 10 do 35 eur za meter štvorcový.
Poplatok sa bude platiť len vtedy, ak to obec schváli. O novom zákone sa hovorilo dnes v parlamentnom finančnom výbore.
Denník N nedávno informoval, ako vo viacerých obciach pri Bratislave – v Marianke, Záhorskej Bystrici alebo v Čunove – starostovia umelo naťahovali stavebné konanie a za stavebné povolenie vyžadovali od stavebníkov dary pre obec. Prípady už vyšetruje polícia. V dôvodovej správe k zákonu sa píše, že zabráni aj podobným korupčným praktikám.
Choma však informoval o zmenách, ktoré korupciu vôbec neodstránia.

Na škôlku alebo cesty

Poslanec Smeru a primátor Žiliny zdôvodňuje potrebu prijať takýto zákon aj tým, že developer často postaví nové byty či domy, ale už nepostaví cestu alebo materskú škôlku, ktorú obec pri vyššom počte obyvateľov potrebuje. Nový poplatok má byť viazaný práve na použitie na infraštruktúru alebo škôlky.

Choma však navrhuje do zákona výnimku, ktorá v pôvodnom návrhu nie je – od poplatku by boli oslobodení všetci, ktorí si chcú postaviť rodinný dom s obytnou plochou maximálne 150 metrov štvorcových. Práve také domy si stavajú aj obyvatelia obcí pri Bratislave, od ktorých starostovia vyžadovali dobrovoľné dary. Toto vylepšenie tak priestor na korupciu neodstráni, pretože poplatok nebude platiť pre všetkých.
Nepovažujem to za štandardné riešenie, je to veľký problém, hovorí o výnimke pri rodinných domoch Juraj Suchánek z Inštitútu urbánneho rozvoja, ktorý zákon pripomienkoval. Práve výstavba domov má pritom podľa neho veľké nároky na infraštruktúru, pretože kým k bytovke so 40 bytmi stačí jedna kanalizačná prípojka, k domom ich treba 40.
Takáto výnimka tiež podľa neho podporí vznik satelitných miest, kde je problém práve s nedostatočnou infraštruktúrou – chýbajú škôlky aj kultúrne vyžitie obyvateľov. Takáto výnimka je teda podľa neho proti logike.

Tak sme sa rozhodli

Poslanec KDH a člen finančného výboru Pavel Zajac povedal, že zákon nepodporí, pretože developer poplatok za rozvoj pretaví do vyššej ceny bytu a tú zaplatia občania. Pri byte s rozlohou 80 metrov štvorcových to môže byť až 2800 eur, ak obec schváli maximálnu sumu.
Choma mu oponoval, že to už určí trh, aká bude cena bytu a či ľudia budú ochotní si kupovať aj takéto byty.
Prečo chce Smer výnimku pre rodinné domy a pre byty nie? Na dom treba vynaložiť podstatne väčšie peniaze ako na byty, preberali sme to a dohodli sme sa, že toto je korektné, hovorí Choma.
Ten, kto stavia rodinný dom, tiež podľa neho skultúrňuje krajinu, lebo je pri ňom aj zeleň.
Čo hovorí na to, že takýto zákon vôbec nemôže vyriešiť korupciu v obciach ako Marianka alebo Záhorská Bystrica? Neviem, či korupcii viete zabrániť zákonným spôsobom. Pokiaľ na to bude starosta náchylný a ľudia mu budú ochotní platiť, tak to tak asi bude, povedal Choma s tým, že ľudia by nemali platiť za niečo, za čo nemusia. Ak sú v stavebnom konaní prieťahy, odporúča obrátiť sa na nadradený krajský úrad.
Výnimka pre rodinné domy podľa neho nie je v rozpore s deklarovanou filozofiou Smeru pomáhať chudobnejším, a nie bohatším: Nie je to v rozpore s filozofiou našej strany. Tí, čo viac investujú, investujú aj do okolia a prostredia. To nie je proti ľuďom. O výške poplatku rozhoduje vždy zastupiteľstvo. Oni rozhodnú, či chcú alebo nechcú poplatok.
Primátor Žiliny Igor Choma. Foto Tasr
Primátor Žiliny Igor Choma. Foto Tasr

Cesta sa nezapočíta

Inštitút urbánneho rozvoja má k zákonu aj ďalšiu zásadnú výhradu. Neobsahuje možnosť zápočtu investícií, ktoré stavebník urobí, upozorňuje Suchánek. Ak chce dnes developer napríklad skolaudovať bytový dom, často k nemu musí najprv postaviť cestu alebo rozšíriť križovatku, aby stavba spĺňala potrebné parametre.
Táto investícia sa mala pôvodne odrátať z poplatku za rozvoj, zo zákona to však vypadlo. Rovnako aj povinnosť, aby investícia bola použitá iba v súvislosti s danou stavbou.
Ak prejde v novej podobe, obce budú môcť postaviť cestu kdekoľvek, nielen v časti, kde nová stavba vznikla. Choma hovorí, že ak by spätne odpočítavali poplatok do vynaložených investícií, dostali by sme sa pravdepodobne do konfliktu so zákonom o verejnom obstarávaní. Ak podľa neho investor postaví nejakú nevyhnutnú cestu, obec bude ťažko započítavať cenu, ktorá nie je vysúťažená.
Nový zákon ešte neschválila ani vláda – rokovanie o ňom prerušila. Choma však verí, že zákon schvália ešte v tomto volebnom období.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie