Denník N

Mariupol padol. Ukrajinskí vojaci sa nechceli vzdať, nakoniec ich odviezli na okupované územie

Vojaci v Azovstali. Foto – TASR/AP
Vojaci v Azovstali. Foto – TASR/AP

Bitka o Mariupol sa skončila. Z oceliarní Azovstaľ, ktoré sa stali symbolom odporu proti ruskej armáde, evakuovali 264 ukrajinských vojakov. Nie sú to všetci členovia pluku Azov a námornej pechoty, ktorí vo fabrike boli, zrejme ich tam ostalo ešte niekoľko stoviek.

Už sa však neočakáva, že by ruským jednotkám kládli veľký odpor. Hlavným cieľom ukrajinskej vlády je dostať z Azovstaľa všetkých vojakov, ktorí podľa nej splnili svoju misiu.

Obrancovia Mariupola odolávali 82 dní a viazali na seba časť ruských jednotiek, ktoré sa tak nemohli zapojiť do bojov v iných oblastiach. Ruská armáda napokon bitku o Mariupol vyhrala, hoci za cenu zničenia jedného z najdôležitejších miest v regióne.

Dôležitou otázkou je, čo sa stane s vojakmi, ktorých z Azovstaľa previezli na územie okupované ruskou armádou. Pred týždňom vojaci na improvizovanej tlačovke hovorili, že sa nechcú vzdať Rusom, aby nezlepšili ich pozíciu pri vyjednávaní.

Čo bude s vojakmi?

Spolu s vojakmi sa v oceliarňach do evakuácie na začiatku mája skrývali aj civilisti. Čelili ruskému ostreľovaniu, míňali sa im zásoby a chýbala im plnohodnotná zdravotná starostlivosť. V oceliarňach podľa jedného z vojakov zranení bojovníci bez končatín ležali v nehygienických podmienkach, lietali okolo nich muchy a z ich postelí sa šíril zápach a stonanie.

Medzi vojakmi, ktorí odišli z Azovstaľa, bolo 53 vážne zranených. Do oceliarní po nich prišli autobusy a odviezli ich na územie, ktoré ovládajú proruskí separatisti a armáda. Rolu v tom, že nakoniec odišli, hrá skutočnosť, že na tomto území by mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie