Denník N

Nemajú lieky ani vakcíny a covid volajú horúčka. Koronavírus dorazil do KĽDR

ˇKim Čong-un sa na verejnosti objavuje s rúškom. Foto - TASR/AP
ˇKim Čong-un sa na verejnosti objavuje s rúškom. Foto – TASR/AP

Trvalo to dva roky a päť mesiacov, no covid-19 oficiálne prišiel aj do Severnej Kórey. Líder najtvrdšej diktatúry na svete Kim Čong-un minulý štvrtok priznal prvý prípad ochorenia v krajine.

Nejde len o izolované prípady, ale o rozsiahlu epidémiu. V utorok už v 25-miliónovej krajine hlásili dohromady 1,5 milióna prípadov „horúčky“, za pondelok pribudlo 270-tisíc chorých. Tak severokórejské médiá oznamujú prípady, za ktorými pravdepodobne stojí vírus SARS-CoV-2. Podľahlo mu 56 ľudí.

Skutočná epidémia

Samozrejme, tieto čísla sa nedajú overiť a treba ich brať s rezervou. Prípady covidu boli určite v krajine aj predtým, ale reakcia vlády naznačuje, že skutočnú epidémiu zažíva KĽDR až teraz.

„Hranice štátu boli a zostávajú od marca 2020 uzatvorené, cestovanie je takmer nemožné, dovoz a vývoz tovarov je prísne kontrolovaný. Za týchto podmienok je celkom pravdepodobné, že sa KĽDR podarilo vlnám šírenia covid-19 vyhnúť. Skutočnosť, že dnes oficiálne štátne médiá a aj samotný Kim Čong-un hovoria o epidémii, naznačuje, že situácia je vážna,“ hovorí slovenská analytička Lucia Husenicová z Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií (CEIAS).

Hranice Severnej Kórey sa opatrne otvorili v januári, keď povolili železničnú nákladnú dopravu z Číny. No aj v samotnej Číne je momentálne oveľa viac prípadov, ako bolo doteraz.

K rozšíreniu covidu však okrem toho, že v krajine sa šíri nákazlivý variant BA.2, prispela zrejme aj jedna superšíriteľská propagandistická udalosť, ktorú usporiadalo samotné vedenie krajiny na čele s Kim Čong-unom. 25. apríla sa uskutočnila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Severná Kórea

    Svet

    Teraz najčítanejšie