Denník N

Nastriekal na parlament 1 %, druhý týždeň sedí v Leopoldove

Poškodenú stenu parlamentu štát prísne trestá. FOTO - OT
Poškodenú stenu parlamentu štát prísne trestá. FOTO – OT

Štát trestá konšpirátorov. Už druhý týždeň je vo väzbe Jozef Klányi, ktorý sprejoval na stenu parlamentu. Druhého spolupáchateľa označil súd za nepríčetného. Hovoria si Občiansky tribunál.

Na prvý pohľad pri prvom stretnutí vidíte, že tu niečo nie je v poriadku. „Oklamali vás,“ hovorí hneď Juraj Ch. Prišiel aj s priateľom, robotníkom vo Volkswagene, aby vyrozprávali príbeh kamaráta, ktorého pred niekoľkými dňami vzali do väzby.

Odovzdávajú mi dokumenty o „verejnej obžalobe organizovanej skupiny Sulíka, Lipšica, Hlinu a Kisku“, keď odovzdali štát Európskej únii. Prikladajú „vyhlásenie dočasného štátneho zriadenia“ a leták „útok proti parlamentárovi“. Parlamentár je podľa nich osoba, ktorej vojenské velenie uložilo začať vo vojnovej oblasti rokovanie s protivníkom.

Hovoria si Občiansky tribunál, a aj keď sa to snažia zatajiť (Slobodný vysielač? Neznášame!), často sú hosťami rádia, ktoré majú naladené najmä milovníci konšpiračných teórií. Vlani sa zviditeľňovali tým, že striekali na budovy nápis „1 %“. To je v ich myslení množstvo ľudí, pre ktorých mocní pracujú. Na ostatných vraj politici kašlú.

V máji sprejovali aj na stenu Národnej rady. Okamžite k nim prišli policajti, zadržali ich a obvinili z poškodzovania cudzej veci. Celú akciu si nahrali na video. Za popísané steny súdy bežne udeľujú pokutu.

Spolupáchateľa chcú dať do ústavu

Nápis striekali Jozef Klányi a Juraj Ch. Toho obvinili zo spolupáchateľstva, no v júli okresná prokuratúra jeho stíhanie zastavila pre nepríčetnosť. Zdravotný posudok ukázal, že Juraj Ch. trpí schizofréniou a má bludné predstavy.

Na krátky čas ho navrhujú umiestniť do ústavu, potom podľa znalcov za predpokladu, že sa bude ambulantne liečiť, môže žiť na slobode. Klányiho stíhajú ďalej. Neuznáva autoritu sudcu, a preto ho pred niekoľkými dňami vzali do väzby.

„Pán občan Michal Valent, vyzval som vás na bezodkladnú a bezpodmienečnú kapituláciu,“ povedal Klányi sudcovi na okresnom súde. Ten to zaznamenal aj do zápisnice. Vyplýva z nej, že Klányi neprišiel na jedno pojednávanie (tvrdí, že sa musel starať o chorú matku) a z ďalšieho počas jeho konania odišiel.

Sudca sa ho ešte spýtal, či berie nejaké drogy, prípadne sa liečil na psychiatrii, a potom rozhodol o jeho umiestnení do väzby v Leopoldove. „Dôvodom vzatia obvineného do väzby je dôvodná obava vyplývajúca z konkrétnych skutočností, najmä zo správania obvineného, že sa bude vyhýbať úkonom trestného konania,“ napísal hovorca súdu Erik Tomus.

K žiadosti, aby bližšie vysvetlili nevyhnutnosť väzby, sa súdy ani prokuratúra nevyjadrili.

Veria poslankyni Ritomskej

Keď Klányiho kamaráti poslali redakcii Denníka N dokumenty súvisiace s prípadom, do kópie ich poslali aj poslankyni Márii Ritomskej.

Poslankyňa Mária Ritomská. Foto – TASR

Tá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO. Z klubu vystúpila v októbri 2013.

„Moju činnosť si všimol Občiansky tribunál, ktorý sa prišiel spýtať všetkých poslancov, či máme na Slovensku zákonodarnú moc. Chodili do kancelárií jednotlivých poslancov, ale našli len mňa, ako riešim občanov,“ vysvetľuje Ritomská.

Spomína, ako ju pred vianočnými sviatkami veľmi milo prekvapilo, keď od Občianskeho tribunálu dostala ako jediná poslankyňa poďakovanie „za odvážnu činnosť na pomoc našim občanom, ktorí sú psychicky prenasledovaní na pracoviskách“.

Pracovné podmienky sú jej hlavnou agendou. Poslankyňa vysvetľuje, že už nemohla čakať na OĽaNO, kým pripravia novú víziu pre Slovensko, a tak musela vystúpiť z klubu. „Ale do dnešných dní o tom volič nevie, lebo si neplatím žiadne mediá.“ Aj ona zbiera podpisy potrebné pre vznik politickej strany.

Ritomská hovorí, že nastriekanie nápisu na parlamentnú stenu by nemalo byť kvalifikované ako trestný čin a už vôbec to nie je dôvod na väzbu.

„Pozrite sa okolo seba, koľko je tu policajtov. Čoho sa boja? Boja sa pravdy,“ hovorí Klányi na videu krátko predtým, ako sudca rozhodne o jeho väzbe.

 

Vážime si, že čítate Denník N. Ak chcete, môžete si nás predplatiť. Radi vás uvidíme aj medzi našimi fanúšikmi na Facebooku:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie