Denník N

Dobrovoľné sporenie v rámci II. piliera je daňovo zvýhodnené

Každý sporiteľ v II. pilieri má možnosť dobrovoľne si prispievať na svoj osobný dôchodkový účet formou dobrovoľných príspevkov. Vďaka nim si môže dôchodok nielen navýšiť, ale aj ušetriť 2 % na daniach.

Počet dôchodcov rastie rýchlejšie ako počet ľudí v produktívnom veku. Predpokladá sa preto, že dôchodky iba z prvého piliera budú v budúcnosti nižšie. V súčasnosti majú ľudia na výber, môžu si zvoliť len prvý pilier, do ktorého pôjdu všetky odvody, avšak peniaze z neho slúžia na vyplácanie dôchodkov pre súčasných dôchodcov. Druhou možnosťou je zapojenie sa do druhého piliera. V tom prípade sa odvody do Sociálnej poisťovne rozdelia. Štyri percentá sa budú odkladať na osobný dôchodkový účet budúceho dôchodcu. Neplatí teda vyššie odvody, tieto sú iba presmerované. Navyše si sporiteľ môže vybrať, v akom dôchodkovom fonde sa odvedené finančné prostriedky budú zhodnocovať. K druhému pilieru si môže navyše dobrovoľne prispievať a jeho dôchodok tak môže byť ešte vyšší. Sporiteľ zároveň získa daňové zvýhodnenie až do výšky 2 % zo základu dane.

Pri dobrovoľných príspevkoch si budúci dôchodca sám určí:

  • výšku príspevku,
  • frekvenciu prispievania,
  • či si bude sporiť samostatne, alebo prostredníctvom zamestnávateľa

Ako postupovať, ak si chcete prispievať do II. piliera dobrovoľnými príspevkami:

  1. Navštívte obchodné miesto:
  • oznámte, že máte záujem posielať si dobrovoľné príspevky do II. piliera,
  • vypíšete potrebnú žiadosť,
  • po podpise žiadosti zašle pracovník obchodného miesta žiadosť do sídla DSS,
  • zoznam obchodných miest nájdete aj na http://www.dsspabk.sk/obchodne-miesta.
  1. Zašlite poštou dodatok k zmluve:
  • vyplňte tlačivo Žiadosť o zmenu zmluvy – dobrovoľné príspevky,
  • vypísané tlačivo zašlite na adresu DSS
    • ak pošlete tlačivo doporučene, nemusí byť váš podpis overený úradne,
    • ak zašlete tlačivo ako obyčajnú listovú zásielku, musí byť váš podpis overený úradne (notárom alebo matrikou), prípadne pracovníkom na obchodnom mieste.

Sporenie v druhom pilieri ponúka aj ďalšie výhody. Peniaze na osobnom dôchodkovom účte sú majetkom sporiteľa a môžu sa dediť. Dôchodca môže sám rozhodovať o spôsobe poberania dôchodku z druhého piliera.

Pre lepšie znázornenie, ako si môžete efektívne sporiť na svoj dôchodok, pripravila Dôchodková správcovská spoločnosť Poštovej banky niekoľko pomôcok, ktoré nájdete na stránke www.dsspabk.sk/druhy-pilier. Môžete si vypočítať svoj orientačný dôchodok a pozrieť krátke video, v ktorom sú zhrnuté najdôležitejšie dôvody, prečo by si mali budúci dôchodcovia sporiť na dôchodok v II. pilieri. Viac informácií získate aj na bezplatnom čísle 0800 800 801 alebo navštívte obchodné miesta Poštovej banky.

Viac informácií na: http://www.dsspabk.sk/druhy-pilier

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie