Denník N

Vicepremiérka Remišová: Málokto sa hádže o zem za bohaté firmy tak efektívne ako Sulík

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rokovaní bolo až-až. Privítala by som menej emócií a viac konštruktívnej diskusie. To sa týka aj koaličného partnera SaS, hovorí vicepremiérka pre investície a líderka Za ľudí Veronika Remišová.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako vyzerajú súčasné rokovania koaličných rád,
  • či by malo Sme rodina zostať vo vláde,
  • prečo by mal Igor Matovič akceptovať veto SaS pri protiinflačnom balíku pomoci,
  • prečo strana Za ľudí nepodporí v župných voľbách súčasného bratislavského župana Juraja Drobu.

Aká je momentálna nálada v koalícii?

Nálada je štandardná, snažíme sa hľadať riešenia na rôzne problémy a názory, ktoré v koalícii sú. Verím, že protiinflačný balíček, ktorý vláda pripravila, čo najskôr schválime a presadíme vo vláde. Ľudia očakávajú pomoc a treba im pomôcť teraz.

V pondelok večer zasadala koaličná rada. Už ste sa dohodli v koalícii na spoločnom postupe pri pomoci rodinám?

Bola to dlhá koaličná rada, strana SaS predstavila svoju predstavu, ktorú nazvala podobne ako v Českej republike Dáždnik pomoci SaS. Je to prvý konkrétny návrh, ktorý prišiel zo strany SaS po ôsmich týždňoch. O protiinflačnej pomoci hovoríme od marca a až od včera máme za stranu SaS stanovisko, ako si to predstavujú.

Čo tam napríklad je?

Zvýšenie životného minima, ale k tomu sa ešte vrátim. My v strane Za ľudí robíme politiku tak, že presadzujeme to, čomu veríme – keď raz máme napísané v našom volebnom programe, že chceme zníženie dane z príjmu, tak to konzistentne presadzujeme aj pri všetkých opatreniach na rokovaniach vlády. Veľmi ťažko sa však v rámci koalície dohoduje, keď niekto povie, že chce znižovať dane z ekonomickej aktivity, teda napríklad dane z príjmu a potom na koaličnej rade dlhodobo blokuje zvýšenie daňového bonusu, ktorý je znížením dane z príjmu pre pracujúcich rodičov. Tu máme spory so stranou SaS.

Včera sme riešili to, že SaS nesúhlasí, aby daňový bonus bol pre všetkých rodičov. Prišli však s návrhom, kde predstavili zvýšenie životného minima na 280 eur, na ktoré je naviazaných ďalších 28 dávok. Jedna z nich je nezdaniteľné minimum, ktoré sa týmto bude zvyšovať. Ak je teda niečo neadresné, tak to je zvýšenie nezdaniteľného minima. Zvýšite všetkým a výpadok na daniach by bol obrovský, takmer pol miliardy eur. Aj tu si strana SAS protirečí.

Rozumiem tomu správne, že ste sa nedohodli? 

Ťažko sa dohodnúť, keď až po ôsmich týždňoch dostanete na stôl konkrétne návrhy od strany SaS. Za nás však hovorím, že sa vieme aj o týchto návrhoch rozprávať. Zvažovali sme zvýšenie životného minima aj nezdaniteľného minima práve preto, že to pomôže pracujúcim ľuďom a živnostníkom, len výpadok na daniach je obrovský. Preto preferujeme adresnejší daňový bonus.

V koalícii sú štyri rozdielne strany, veľmi ťažko sa rokuje tak, že až na poslednú chvíľu niekto prinesie návrhy. Navyše ich návrhy sú stále bez finančného krytia. Stále verím, že sa dohodneme, prvoradá je pomoc ľuďom, ktorú teraz potrebujú.

Keď hovoríte o konkrétnom návrhu, vy ste videli celý návrh Igora Matoviča?

Mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Veronika Remišová

Slovensko

Teraz najčítanejšie