Denník N

Spievajte, majte cieľ či meditujte. Päť overených postupov pre zdravý život v šedinách

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Dva pandemické roky popri deťoch, ktoré boli ukrátené o plnohodnotné vzdelávanie, azda najviac pocítili starší ľudia – seniori. Boli neustále konfrontovaní s tým, že to oni sú tí rizikoví, najohrozenejší, lebo trpia množstvom chronických ochorení, a boli tu tendencie úplne ich izolovať. To určite neprispelo k ich pohode.

Okrem toho, že biomedicínska veda seniorom pomáha vývinom nových vakcín a liekov, prináša pre nich aj poznatky o tom, ako si uchovať dobrú telesnú a duševnú kondíciu.

Je pravda, že mnoho seniorov tieto rady od vedeckých kapacít nepotrebuje, pretože na to prišli sami a podľa toho aj žijú. Aj pre nich však môžu byť nové vedecké dôkazy užitočné, potvrdia im, že to, čo robia, je vedecky overené. A pre tých ostatných môže byť veda inšpiráciou na zmenu životného štýlu.

V tomto článku prinášame krátky prehľad najnovších vedeckých štúdií na tému „staroba nemusí byť choroba“. Netýkajú sa iba prevencie a tieto návody môžu predstavovať aj účinné liečebné postupy. V tom prípade však ide o takzvanú nefarmakologickú medicínu, inými slovami – o dobré rady do života.

Prvá rada – buďte fyzicky aktívni!

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu dokázali, že ak starší jedinci zostávajú fyzicky aktívni, ich mozog disponuje väčším množstvom synaptických proteínov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie