Denník N

Sasu Hovi: Chcel som hrať za Slovensko, ale pomyslel som na dedka. Bojoval vo vojne proti Rusom za našu nezávislosť

Sasu Hovi v roku 2013 pred štvrťfinále MS medzi Fínskom a Slovenskom. Foto - TASR/Martin Baumann
Sasu Hovi v roku 2013 pred štvrťfinále MS medzi Fínskom a Slovenskom. Foto – TASR/Martin Baumann

Slováci si ho pamätajú ako výborného brankára Slovana Bratislava v rokoch 2006 až 2009, keď s klubom získal tri tituly. Sasu Hovi má dnes 39 rokov a už osem rokov nehrá hokej. „Spravil som však bystré rozhodnutie, ľudia si budú spomínať len na moje dobré výkony, nevideli moju zlú verziu,“ vysvetľuje s úsmevom.

Doma vo Fínsku podniká a posledné dva roky je aj skautom pre Seattle Kraken, klub zámorskej NHL.

V Helsinkách som ho stretol na štadióne pred zápasom Slovensko – Kanada (1:5), v ktorom zrejme sledoval Šimona Nemca. Ako píše The Athletic, Seattle hľadá práve obrancu praváka.

Hneď po zápase sadol do auta a išiel do mesta, v ktorom žije – v Tampere večer sledoval víťazstvo Fínov nad Američanmi 4:1.

Rozprávali som sa s ním cez telefón, kým v utorok kráčal zo zápasu, v ktorom Rakúšania šokujúco po nájazdoch zdolali Čechov.

Hovi v rozhovore hovorí aj o tom, ako zvažoval ponuku hrať za Slovensko či prečo si dvakrát v kariére musel dať ročnú pauzu od hokeja.

Môžete mi prezradiť, ktorého hráča ste sledovali v pondelkovom zápase Kanada – Slovensko?

Nemôžem povedať, koho konkrétne, pripravujeme sa však na draft a v tom zápase hrali slovenskí hráči, ktorí na ňom budú na výber, tí sú pre mňa, samozrejme, dôležití.

The Athletic píše, že zrejme siahnete po Šimonovi Nemcovi, lebo potrebujete praváka obrancu. To mi však zjavne nemôžete potvrdiť…

Nie, je to tajomstvo, stále pracujeme na tom, koho si budeme chcieť vybrať.

Môžete mi však povedať, ako ho vnímate?

Je to talentovaný hráč, ktorý už hrá mužský hokej na majstrovstvách sveta. Je to celoplošný hráč, má dobrú prihrávku, vie byť ofenzívny aj defenzívny. A tieto veci už teraz robí na vysokej úrovni. Je dobré vidieť, že slovenský hokej produkuje dobré talenty.

Veľa sa rozpráva o Jurajovi Slafkovskom.

Sledujem ho už niekoľko rokov, keďže hráva vo Fínsku. Páči sa mi, je to hráč, ktorý hral dobre vo Fínsku a potom bol excelentný na olympiáde. Jeden z veľkých slovenských talentov pre tohtoročný draft. Tento rok získal s TPS Turku striebro, dostal veľa času na ľade, mal veľký podiel na tom, že TPS sa dostalo do finále.

Teraz sledujete zápasy na majstrovstvách sveta, čo však robíte počas sezóny?

Moja hlavná úloha je skautovať fínskych hráčov vhodných pre draft alebo takých, ktorí nemajú zmluvu s klubom NHL. Niekedy idem aj do zahraničia, aby som mal prehľad, na akej úrovni hrajú mladí hráči tam. Niekedy cestujem do Česka, na Slovensko či do Švédska.

Do Ruska nie?

Túto sezónu nie, no možno by som išiel, keď sa zlepší situácia medzi Ruskom a Ukrajinou. Teraz som tam však necestoval.

Ako to vyzerá s Rusmi pred draftom? Mali by byť draftovaní do NHL?

Stále nepadlo rozhodnutie, neviem, ako sa NHL či Seattle Kraken rozhodnú. Politická situácia je zložitá a mám pocit, že sa môže stať čokoľvek. Dúfam, že to neovplyvní bežných ľudí (hokejistov – pozn. red.), ale teraz to predsa ovplyvňuje bežných ľudí na Ukrajine. Ešte nie je rozhodnuté, musíme však zvážiť všetky možnosti a jedna z nich je nedraftovať ruských hráčov.

Foto – archív S. H.

Keď ste boli v Slovane, reprezentačný tréner Július Šupler sa snažil, aby ste mohli hrať za Slovensko. Naozaj ste to zvažovali?

Áno, zvažoval som to. No zavážilo to, že Fínsko je dosť pat

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie