Denník N

Višňovský: Nesúhlasím, že sa Tatarovi nedarí. Staňa: Bol náš najlepší hráč. Vůjtek: Z takých šancí mal dať aspoň dva góly

Ľubomír Višňovský, Vladimír Vůjtek a Rastislav Staňa. Foto - N, TASR; koláž - N
Ľubomír Višňovský, Vladimír Vůjtek a Rastislav Staňa. Foto – N, TASR; koláž – N

Slovenskí hokejisti prehrali so Švajčiarskom 3:5 vo svojom treťom zápase na majstrovstvách sveta v Helsinkách.

Denník N položil sedem otázok trom odborníkom. Odpovedali Vladimír Vůjtek, Ľubomír Višňovský a Rastislav Staňa.

Otázky:

1. Presilovky hráme katastrofálne. V čom je problém?
2. Vlani sme so Švajčiarmi prehrali 1:8 a ani teraz sme vôbec nedokázali hrať aktívny hokej, aký od hráčov požaduje Craig Ramsay. Čím nám tak nesedia?
3. Juraj Slafkovský bol opäť viditeľný v mnohých situáciách – strelil gól, ale bol aj pri prepadnutí v presilovke či treste pre šiestich hráčov na ľade. Ako hodnotíte jeho výkon?
4. Aj z reči tela na striedačke bolo vidno, že Tomáš Tatar veľmi chce, ale nedarí sa jemu ani tímu. Čo by mal teraz ako kapitán urobiť?
5. Peter Čerešnák už na začiatku zápasu dvakrát v presilovke poslal do úniku Švajčiarov. Čo to urobí s psychikou hráča?
6. Kto bol najlepším hráčom slovenského tímu?
7. Nálada v tíme nie je dobrá, zajtra máme deň voľna. Čo treba spraviť, aby sme boli pripravení na zápasy, ktoré už musíme vyhrať?


1. Presilovky hráme katastrofálne. V čom je problém?

Vladimír Vůjtek

bývalý tréner slovenskej reprezentácie, s ktorou v roku 2012 získal striebro

Neviem, pretože rozohrané nie sú tak hrozne. Nehovorím, pravdaže, o tej prvej, kde Čerešňák spravil chybu a Švajčiari dali gól. Inak ich až tak zle nehrali a šance si aj vytvorili, no bohužiaľ im to nepadá. Tomáš Tatar mal tri tutovky, z ktorých mal dať aspoň dva góly. Potom by sa zápas vyvíjal úplne inak. Niektoré presilovky teda neboli zle zahrané, ale zle zakončené. Zápas ste prehrali katastrofálnym začiatkom a nevyužitými presilovkami.

Ľubomír Višňovský

držiteľ zlata, striebra a bronzu z MS, v NHL hral 15 rokov

Presilovky sú do veľkej miery o cviku a nie som si istý, koľko mali chalani času natrénovať si ich. V tých dnešných bolo veľa nedorozumení – napokon sme v nich hneď dvakrát inkasovali, čo rozhodlo o zápase. Až na jednu presilovku sme ich hrali naozaj veľmi zle; ak v nich ani len nedokážete vystreliť, bohužiaľ, nezaslúžite si vyhrať.

V presilovke je v prvom rade dôležité prečítať si súpera a následne obohrať hneď prvého hráča, čo sa nám nedarilo. Potom sa z našej strany kopili chyby. Celkovo by som teda povedal, že Švajčiari vyhrali zaslúžene, hoci aj my sme mali dobré momenty. Po jednoznačnej prvej tretine sa priebeh hry trochu vyrovnal a dôležitým okamihom bol náš kontaktný gól na 3:4. Veľká škoda Tatarovho brvna; zaslúžil by si gól, a ak by padol, bol by to úplne iný zápas.

Rastislav Staňa

bývalý brankár, majster sveta z roku 2002

Švajčiari mali omnoho lepší pohyb, čo ma trochu prekvapilo, vzhľadom na to, že v utorok hrali a my sme oddychovali. Skôr som si myslel, že to môže byť naopak. Presilové hry nám v tomto zápase mohli pomôcť. Hneď v úvode sme mali jednu, ale inkasovali sme z nej. Za stavu 2:2 sme mali ďalšiu, keď sme si to mohli nakloniť na svoju stranu, ale opäť sme inkasovali. V závere sme mali dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov, ale tam sa ukázalo, že nám chýbajú presnejšie prihrávky, respektíve zohranejšie kombinácie. Pri 5 na 3 bol Fehérváry, ktorý možno ešte nestihol s chalanmi niečo nacvičiť, ale celkovo mi tam chýba lepšia kombinácia alebo presnejšie prihrávky.


2. Vlani sme so Švajčiarmi prehrali 1:8 a ani teraz sme vôbec nedokázali hrať aktívny hokej, aký od hráčov požaduje Craig Ramsay. Čím nám tak nesedia?

Vůjtek: Ťažko povedať, posledné roky majú jednoducho navrch. Je pravda, že švajčiarsky hokej sa výrazne zdvihol. Už po druhom zápase som povedal, že ich považujem za čierneho koňa tohto turnaja.

Višňovský: Švajčiari nám nesedia svojím štýlom – aj dnes vynikajúco korčuľovali, napádali a nenechávali nám ani kúsok miesta. Dalo by sa povedať, že je to taký „fínsky“ štýl, na ktorý sme nemali žiadnu odpoveď. Tým, že nás aktívne napádajú, musí prvý rozohrávajúci obranca tohto hráča odohrať. Keď sa mu to podarí prvý, druhý a potom aj tretí raz, napádajúci hráč si povie, že bude radšej vyčkávať, čím oslabí svoj tím. Lenže Švajčiari si boli takí istí, že ich neprehráme, že boli mimoriadne aktívni. To už, samozrejme, súvisí aj s vyspelosťou hráča. Našou veľkou slabinou však bola rozohrávka, pri ktorej sme výrazne strácali.

Staňa: Švajčiari boli hlavne v prvej tretine fantastickí svojím pohybom, boli všade ako keby o krok pred nami. Dokázali si vytvoriť množstvo šancí a už po prvej tretine sme mohli byť radi, že to bolo 1:1. Pokojne mohlo byť po zápase. Kedysi hrali Švajčiari nepríjemný, defenzívny hokej s málo vylúčeniami, ale to sa už zmenilo. Aj oni hrajú ofenzívne, majú skutočne vynikajúcich korčuliarov a zlepšili sa aj technicky. V tomto zápase mali lepší pohyb, s ním prichádzajú šance. Veľa nám toho nedovolili.

3. Juraj Slafkovský bol opäť viditeľný v mnohých situáciách – strelil gól, ale bol aj pri prepadnutí v presilovke či treste pre šiestich hráčov na ľade. Ako hodnotíte jeho výkon?

Vůjtek: V útočnej fáze sa výrazne presadzuje a dnes dal konečne aj gól. Už predtým mal veľa šancí a mohol dať toľko gólov ako na olympiáde. Bohužiaľ, primotal sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie