Denník N

Prečo sa zo Sulíka zrazu stal ochranca nepracujúcich? Lebo Matovič!

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je poslancom OĽaNO a predsedom Hospodárskeho výboru NR SR

Krajiny okolo nás podporujú rodiny s deťmi oveľa viac, pretože tam sa skrýva budúcnosť krajiny, ktorá je hodná investície.

Verejná diskusia o zvýšení podpory pre rodiny s deťmi sa pomaly, ale isto stáva fraškou. Argument, že zvýšenie daňového bonusu najviac pomôže Borisovi Kollárovi, je už naozaj ako z humoristickej relácie. Bolo by to aj na smiech, ak by to tvrdil Kotleba alebo Mazurek, lenže s vážnou tvárou to na tlačovke povie Richard Sulík.

A to je skôr do plaču. Nič nepovie o Sulíkovom stave viac ako tento výrok. Z človeka, ktorý vedel racionálne a vecne argumentovať, mal tvrdenia podložené faktmi a dokázal korektne diskutovať aj s najväčšími oblbovačmi, sa stal urazený pánko, ktorý chce zničiť každého, kto sa opováži prísť s niečím, čo nevymyslel on, a preto sa mu to nepáči. A ešte dupľom, keď je to Matovič.

Stredná vrstva živí budúcnosť

Minister financií pred niekoľkými týždňami prišiel s konceptom výrazného zvýšenia podpory rodín s deťmi. Diskusie trvali dlho. Najprv bol problém, že na to nemáme. Potom, že by sme aj mali, ale Slovnaft nedá. Keď sa Matovič ponúkol, že dohodne, Sulík ho vysmial. Keď Matovič predsa dohodol so Slovnaftom, Sulík sa musí poradiť s Világim, či to mohol dohodnúť. No kabaret.

Aj keď vlastne nie je o čom. Zvýšenie detských prídavkov, daňového bonusu (čiže vlastne zníženie daní rodičom detí) a zavedenie krúžkového poukazu je klasické konzervatívne opatrenie. Najviac prinesie strednej vrstve, ľuďom, ktorí živia deti a tým aj budúcu produktívnu generáciu Slovenska. Tú, ktorá o pár rokov bude živiť terajších pracujúcich.

Slovensko veľmi rýchlo starne. Do roku 2060 sa podľa demografov priemerný vek zvýši o šesť rokov, čiže teraz má priemerný Slovák 42 rokov, potom bude mať až 48 rokov. Do roku 2060 sa to ani nedá zastaviť, kým tu budú populačne silné ročníky 1970 až 1985. Otázka je, čo bude potom. Starnutie a vymieranie Slovenska môže zastaviť iba zvýšenie pôrodnosti alebo prisťahovalectvo.

Čo urobí rozumný štát, ktorý vidí takýto problém a chce ho začať riešiť? Zvýši podporu rodín. Aby sa rodičia, ktorí majú jedno dieťa, nebáli prijať druhé, aby sa tí, ktorí už majú dve deti, nebáli mať tretie. Za peniaze nikto rodiť nebude, ale finančná podpora ľuďom pomôže prekonať obavy. A o niečo zlepší kvalitu života, ktorú doteraz ako rodičia často obetovali potrebám a záujmom detí. To je spravodlivé a verme, že aj účinné. Navyše keď rodiny s deťmi ohrozuje chudoba zo všetkých najviac.

Sulíkov povaľač

V SaS asi dlho hľadali, kým vykopali príklad rodiny, ktorej zvýšenie daňového bonusu na deti nič neprinesie. Nakoniec sa našla – rodina so štyrmi deťmi, kde pracuje iba jeden, aj to za polovicu minimálnej mzdy, čiže tak dva dni do týždňa. Čo to môže byť za rodinu? Ľudia, ktorí nemôžu alebo nechcú pracovať?

Na Slovensku, kde sú desaťtisíce voľných pracovných miest, takýchto ľudí nie je málo. Spoliehajú sa na štátne dávky – príspevok na bývanie, dávku v hmotnej núdzi, príspevok na opatrovanie detí, detské prídavky atď. Na všetkom tom môžu mesačne dostať od štátu niekoľko stoviek eur. Takže s prácou špekulujú, radšej zarobia menej, aby sa im dávky neznížili.

Po týždni strávenom obskakovaním milionárov Geissovcov si Richard Sulík všimol práve takýchto neborákov a vytiahol ich ako príklad, ako pomoc rodinám nebude fungovať. Neborákov, ktorí si napokon aj vďaka Matovičovým návrhom prilepšia o zhruba 300 eur mesačne. A stačí, aby tatko pracoval nie dva dni, ale celý týždeň a namiesto terajších 180 eur bude mať daňový bonus 400 eur. Sulíkovi uniklo, že práve k tomu ho krátenie bonusu bude motivovať – aby nešpekuloval, ale radšej viac pracoval.

Vyššie dávky alebo nižšie dane?

Vzápätí prišla SaS s protinávrhom – zvýšiť životné minimum, ako aj dávky v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie. Asi aby dotyčnej, zrejme aj vlastnou vinou extrémne chudobnej rodine prilepšil. Nuž, povedzme si na rovinu – ak by sme ich nápad prijali, štát by pomohol hlavne tým, ktorí nepracujú, ale s natiahnutou rukou čakajú na jeho pomoc.

OĽaNO to vidí a vždy to videlo inak. Už v roku 2019, keď sme zverejnili koncept rodinnej politiky. Podpora rodín má smerovať k tým, ktorí pracujú, snažia sa a živia svoju rodinu. Chceme im za každé dieťa znížiť dane, ponúknuť podporu v ťažkých časoch a stáť za nimi v čase núdze. Práve stredná vrstva, pracujúci ľudia s priemernými a mierne nadpriemernými platmi sú tí, ktorí živia túto krajinu, vychovávajú jej budúcnosť. Im chceme uľahčiť život.

Koncept rodiny a jej vzájomnej solidarity je základom každého štátu, jeho sociálneho systému, zabezpečuje mu budúcnosť. Chápem, že pánovi Sulíkovi to nie je blízke, ale my na tom budeme stavať aj naďalej. Nech si hľadá podporu u ľudí, ktorí v rodinu neveria, ale nech nezhadzuje hodnoty, ktoré sú v tejto krajine roky na vrchole rebríčka.

Robiť to iba preto, že s tým prišiel a presadzuje to Matovič, je od Richarda Sulíka úzkoprsé, egoistické a ľudsky úbohé. Napokon, Matovič to nevymyslel, robia to všade naokolo. Oveľa vyššiu podporu ako Slovensko poskytuje rodinám s deťmi Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, ale aj Francúzsko či Nemecko. Prečo asi? Lebo tam sa skrýva budúcnosť krajiny, ktorá je hodná investície. Kto si svoju vlasť neváži, nie je hodný prevziať za ňu zodpovednosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie