Denník N

Kto sa bojí 90-ročného kardinála?

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Obyvateľstvo Hongkongu je už dlho zastrašované prísnymi bezpečnostnými zákonmi a pandemickými obmedzeniami. Zdá sa, že to bude pokračovať.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Novozvolený líder Hongkongu John Lee hovorí, že chce zlepšiť postavenie mesta ako medzinárodného obchodného a finančného centra, čiastočne aj tým, že chce budovať jednotu a udržiavať jeho imidž pluralitného a inkluzívneho mesta. Je však ťažké pochopiť, ako ho posúva bližšie k tomuto cieľu zatknutie 90-ročného katolíckeho duchovného na dôchodku.

Tajná spolupráca?

Zadržanie kardinála Josepha Zena je kontroverzným krokom, ktorý vydesil mnohých zo štyristotisícovej hongkonskej katolíckej komunity, môže odcudziť 1,3 miliardy veriacich mimo Číny a môže vyvolať napätie s Vatikánom. Nie je to práve šťastná vyhliadka pre mesto, ktoré by sa po troch rokoch nepokojov, pandemickej izolácie a Pekingom nariadených politických zmien rado resetovalo.

Zatiaľ sa však nezdá, že by táto hrozba hongkonské a čínske úrady, ktoré sa kritikom postavili typicky nekompromisným spôsobom, nejako výrazne zaťažovala. Zena, dlhoročného obhajcu demokracie a obhajcu ľudských práv, zadržali spolu so štyrmi ďalšími ľuďmi pre podozrenie, že tajne spolupracujú so zahraničím, a pre ich zapojenie do fondu humanitárnej pomoci, ktorý poskytoval právnu, lekársku a inú pomoc ľuďom zapojeným do protivládnych protestov v roku 2019. „Nikto nemá privilégiá, a ak existujú dôkazy o tom, že niekto porušil zákon, musí čeliť spravodlivosti bez ohľadu na jeho postavenie alebo pôvod,“ uviedla vo svojom vyhlásení mestská vláda. Čínske ministerstvo zahraničných vecí označilo európsku a americkú kritiku zatknutí za „hlúpu politickú šou“.

Prepojenie medzi fondom, ktorý už ukončil činnosť, a obvinením z tajnej dohody nie je na prvý pohľad jasné. Podľa vlády päť zadržaných „prosilo“ cudzie krajiny a externé inštitúcie o uvalenie sankcií na Hongkong. Zen a traja ďalší boli prepustení na kauciu po tom, čo ich požiadali, aby odovzdali svoje cestovné doklady, a neboli obvinení. Piata, bývalá poslankyňa Cyd Ho, si odpykáva trest odňatia slobody za svoju úlohu pri nepovolenom zhromaždení.

Vyrovnávanie účtov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie