Denník N

Začal sa filmový festival v Cannes: Tieň covidu vystriedal tieň vojny na Ukrajine

Filmový festival v Cannes potrvá do 28. mája 2022. Foto - TASR/AP
Filmový festival v Cannes potrvá do 28. mája 2022. Foto – TASR/AP

Pôvab a sláva najznámejšej filmovej prehliadky sú späť.

Autorka je filmová publicistka, editorka Českého rozhlasu Plus a riaditeľka Aussie a Kiwi Film Fest

Pred dvomi rokmi mal festival v Cannes pauzu, vlani presunuli tradičný májový termín na júl a festival sa konal za prísnych hygienických opatrení. Tento rok sa koná v takmer tradičnej podobe. V programe je množstvo filmov, prišlo veľa obchodníkov, začínajú sa filmové aj politické diskusie. Tieň covidu však vystriedal tieň vojny na Ukrajine.

Festival už v marci, krátko po ruskej invázii, odsúdil vojnu s tým, že neotvorí dvere ruským filmárom a filmovým profesionálom, ktorí sú akýmkoľvek spôsobom spojení s putinovským režimom. Umelecký šéf festivalu Thierry Frémaux však zdôraznil, že nie je možné úplne bojkotovať ruských filmárov a treba podporiť tých, ktorí sa postavili postavili proti vojne a hovoria o nej.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa formou videoprenosu prihovára pred projekciou otváracieho filmu Final Cut v rámci 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes. Foto – TASR/AP

Tohtoročný silný politický tón festivalu podporil aj videoprejav ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý sa filmovým špičkám prihovoril počas otváracieho večera vo Festivalovom paláci Lumière. Vo svojom desaťminútovom príhovore sa zmienil o filme Charlieho Chaplina Diktátor z vojnového roku 1940 a o tom, ako umenie môže bojovať s diktátormi – v jasnej narážke na Vladimira Putina.

Diváci uvidia, čo sa deje na Ukrajine

V tieni vojny na Ukrajine sa ponesie celý festival. Dodatočne do programu pribudol napríklad film Mariupol 2 s apelom organizátorov, že diela takéhoto typu treba ukazovať, aby svet vedel, čo sa na Ukrajine deje.

Film nakrútil litovský filmár a antropológ Mantas Kvedaravičius, ktorého v Mariupole v apríli zajali a zabili ruskí vojaci. Jeho partnerka Hana Bilobrova tam bola s ním, podarilo sa jej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie