Denník N

Mesianistický krúžok a iné kratochvíle

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič a Richard Sulík konajú politicky nekonečne hlúpo. Zajtra, v stredu ani pred voľbami tým nič nezískajú. Ak niekto zo všetkých síl a naozaj úspešne pracuje pre súčasnú opozíciu, sú to práve oni.

Autor je spisovateľ, riaditeľ ZUŠ Bánovce nad Bebravou

Priznám sa, že ani neviem, kde začať. Sme pri vzdelávaní, začnime teda názorným príkladom. Vláda chce dať peniaze na krúžky. Dobre. Založím si teda trebárs – legokrúžok. Ale pozor, my detskú stavebnicu nebudeme vynaliezať ani zdokonaľovať, vynájdená a dokonalá je už niekoľko desaťročí. My sa s ňou budeme len hrať. To by som sa na to pozrel, aby som na škole s povedzme päťsto deťmi nedal dokopy desať takých, ktoré sa po vyučovaní pri čakaní na rodičov zavalených prácou nebudú svojimi šikovnými prštekmi radšej hrať so stavebnicou než vŕtať v nose! Bum, vybavené, jeden krúžok máme pod strechou. Slovná úloha sa už núka sama: koľko takýchto legokrúžkov môže vzniknúť na Slovensku, ak vláda dá do projektu 400 miliónov a na jedného žiaka uvoľní 50 éčok?

Možno sa bude niekomu zdať môj príklad pritiahnutý za vlasy, ale ubezpečujem vás, že nie je. Krúžkov, ako je ten uvedený v predošlom názornom príklade, fungovalo a funguje u nás niekoľko desiatok, ak nie stoviek. Ale aby sme nestigmatizovali krúžkovú činnosť, treba jedným dychom povedať, že väčšina z nich má ambicióznejšiu náplň činnosti. Napríklad moja žena, slovenčinárka, ktorá vypení zakaždým, keď namiesto „idem von“ použijem to svoje východniarske „idem vonku“, roky vedie krúžok prípravy na prijímacie pohovory zo slovenčiny…

Možno prevrátite oči a poviete si – čo je to za krúžok, memorovať vybrané slová ešte aj po vyučovaní? Aj ona gúľa očami, aj ona si to hovorí. Ale kantorská poctivosť nepustí. A takto postupujú aj jej kolegovia a kolegyne – jazykári, matematikári, chemikári… prosto učitelia od kosti. Systém odmeňovania za túto prácu nad rámec pracovných povinností sa počas rokov menil, no riaditeľ, ktorému záleží na úrovni vzdelávania na jeho škole, si vždy nejaký spôsob odmeňovania, hoci často iba symbolického či morálneho, našiel.

A sú aj iné krúžky: mladí astronómovia, vynálezcovia, ochrancovia prírody… Ajhľa, zdá sa, že im svitá na lepšie časy! Lebo zrazu, kde sa vzal, tu sa vzal, keď len na malú chvíľu vydýchli osudové vetry nad našimi hlavami, hoci len preto, že ani ten najneúprosnejší osud nedokáže búšiť do nákovy neprestajne, keď už aj putinovské hordy nedoukov uviazli v pasci, ktorú si starostlivo vlastnoručne pripravili, sa na horizonte našich dní zjavil spasiteľ a záchranca, o akom sa nám ani len nesnívalo. A to sme už museli prestáť všelijaké nočné mory, dokonca aj s ním, Igorom naším neúnavným.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Richard Sulík

Komentáre

Teraz najčítanejšie