Denník N

Kollár: Matovič počíta, že peniaze samospráv, ktoré dá rodinám, im starostovia zase vezmú. On bude za pekného, my za hlupákov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V malých obciach sú na tom tak zle, že starosta sa radšej dá na dlhodobú PN, aby nezaťažoval rozpočet platom, ale aby náklady naňho znášal štát, vraví primátor Hlohovca Miroslav Kollár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miroslav Kollár (52) je poslanec parlamentu, predseda strany Spolu a primátor Hlohovca. V rozhovore hovorí:

  • ako sa zvýšenie daňového bonusu prejaví v malom okresnom meste,
  • kde Matovič zavádza, ak vraví, že mestám aj tak príjmy porastú,
  • aký typ miest či obcí na Matovičov balík doplatí najviac,
  • ako spätne hodnotí svoj prechod do strany Spolu,
  • aj či už má favorita vo voľbe riaditeľa RTVS.

Počas týchto dní a hodín sa rozhoduje o balíku pomoci, ktorý navrhuje minister financií Igor Matovič. Zvýšenie daňového bonusu bude mať vplyv na samosprávy. Máte vyčíslené, o akých peniazoch sa bavíme v prípade Hlohovca, ktorý má asi 22-tisíc obyvateľov?

Nepoznáme detaily, ale z čísel, ktoré Igor Matovič veľmi rámcovo predstavil pred pár týždňami, robila Únia miest Slovenska prepočet. Podľa neho by to naše malé okresné mesto na západnom Slovensku malo stáť rádovo 1,6 či 1,7 milióna eur ročne. Pre predstavu – to sú asi tri štvrtiny nákladov na materské školy v meste.

Čo znamená, že vás to bude stáť 1,6 milióna? Igor Matovič vraví, že nebudete mať nižší rozpočet, ako ste mali, lebo daňové príjmy rastú, a teda rastú aj vaše príjmy. Čiže, kde sa vám stratí 1,6 milióna eur?

Keďže nepredpokladám, že Igor Matovič je hlupák, tak si len myslím, že je šikovný populista. On správne hovorí, že v absolútnych číslach budeme mať z podielových daní o percento-dve vyšší príjem. Akurát doteraz ani jedným slovom nespomenul, že mestské a obecné rozpočty majú aj výdavkovú stranu. Inflácia sa premieta aj do výdavkov miest a obcí.

Keď sa pohybuje v dvojciferných číslach a nárast príjmov bude dve percentá – ak bude, tak je jasné, že v reálnom vyčíslení budú mať samosprávy menej. Pýtate sa na Igorovu interpretáciu, že oni nám neberú, len menej dávajú. Je to jednoduché, do rozpočtu mi príde o 1,6 až 1,7 milióna eur menej napriek tomu, že mi výdavky porastú. Tak ako rastú rodinám či centrálnej vláde v dôsledku inflácie a nárastu cien energií.

Video: Poslanec a primátor Kollár: Toto je ďalšia Matovičova atómovka
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Čiže pre laika, ktorý tému až tak nesleduje, do rozpočtu vám príde o 1,6 milióna eur menej, ako by vám prišlo bez Matovičovej daňovej reformy.

Presne tak.

Pred pár dňami ste naznačili, že ak bude daňový bonus zvýšený, mestá a obce „budú musieť zatvárať škôlky, vypínať verejné osvetlenie a zvyšovať dane z nehnuteľností“. Igor Matovič to považuje za strašenie, no veľmi reálne – toto sú škrty, ktoré budete robiť?

Idú komunálne a regionálne voľby, žiadny starosta to neurobí v druhom polroku tohto roka napriek tomu, že vplyv na príjmy sa má diať už od júla. Igor Matovič vraví, že to je protiinflačný balíček. Nie, to je proinflačný balíček. Rozdeľujme adresnú podporu ľuďom zasiahnutých zdražovaním, ktorú ja plne podporujem, dokonca vravím, že z nej vypadli niektoré skupiny ľudí, ktoré by tam mali byť. Toto, čo tam pridal Igor Matovič, aby ho vraj „dostali na palubu“, je len ďalšia jeho atómovka. Rodinná politika, ktorá je protirodinná.

V akom zmysle?

Ak chcú robiť rodinnú politiku, nech dokončia decentralizáciu a pustia peniaze mestám a obciam. Lebo rodiny potrebujú fungujúce služby, ako sú školy, škôlky, sociálne služby pre seniorov, kvalitu prostredia. Tých 11 až 12 percent rodín, ktoré sa v dôsledku inflácie dostávajú do ohrozenia chudobou, tie nech štát kompenzuje. Ale cielene.

Vrátim sa ešte k mojej otázke, rád by som si prakticky predstavil výpadok 1,6 milióna eur na fungovaní mesta. Okej, do volieb škrtať nebudete, no čo potom? Máte nejaké priority? Čo by ste škrtali, v akej miere a postupnosti?

Ak vám to teraz poviem, tak tie voľby nevyhrám (smiech).

Možno Hlohovčania nepočúvajú.

V Hlohovci počúvajú a čítajú N-ko. No vysvetlím to. Komunikujeme s ministrom financií, aby nám pre tento rok zase umožnil, čo bolo možné počas pandémie, teda aby sme mohli rezervné fondy používať na bežné výdavky, nielen na investičné. Tam, kde bude tlak v samosprávach veľký, je možné, že časť rezervných fondov použijú na kompenzovanie tohto výpadku na príjmovej stránke. Daňový bonus je však trvalé opatrenie, tam nejde len o budúci rok, ale o každý rok. Som zástanca toho, aby sme znižovali daňovo-odvodové zaťaženie ľudí, potom sa však bavme o tom, z čoho majú fungovať samosprávy.

Čiže, ako by ste to riešili?

Máme niekoľko možných nástrojov. Igor Matovič nám odkazuje, aby sme zdvihli dane z nehnuteľností. To síce môžem urobiť, lebo majetkové dane sú na Slovensku naozaj nízke, to však postihne plošne všetkých. Aj domácnosti dôchodcov, aj domácnosti rodín bez detí, ktoré nedostanú žiadnu podporu. Potom môžem ísť do cielených opatrení.

Poviem si, okej, daňový bonus čerpajú len rodiny s deťmi, tak zdvihnem poplatky v materských školách. U nás v meste sa podarilo vytvoriť dostatočné kapacity v materských školách pre všetky deti, no aby som to mohol udržať, rozhodnem sa zvýšiť poplatky. S tým počíta Igor Matovič. Vytiahne peniaze samosprávam, dá ich rodinám, aby bol za pekného, primátori im ich zase zoberú naspäť. Len my budeme za hlupákov.

Neplatí, čo vraví Matovič, že za posledných osem rokov príjmy samospráv cez dane zo mzdy narástli o viac ako sto percent, kým ceny o polovicu, takže by ste mali mať peňazí dosť?

Zase nehovorí celú pravdu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Rozhovory

RTVS za Machaja

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie