Denník N

Rozmach vojenského priemyslu Fideszu: Slovensko má aj naďalej záujem o lietadlá budúceho maďarského ministra

O slovenskú zákazku sa usiluje české Aero, ktoré potrebuje zákazníka pre svoj nový model Albatros L-39 NG. Foto – Aero
O slovenskú zákazku sa usiluje české Aero, ktoré potrebuje zákazníka pre svoj nový model Albatros L-39 NG. Foto – Aero

Slovenské ministerstvo obrany ešte zvažuje možnosti, ale zatiaľ je v hre aj česko-maďarská ponuka.

„Ak má krajina slabú armádu, jej vojaci nie sú bojaschopní a jej národ sa nechce ochrániť, tak tá krajina bude napadnutá ako prvá. Každá choroba má svoj liek,” povedal Viktor Orbán vo svojom prejave po zložení sľubu predsedu vlády. Chorobu v tomto prípade bližšie nešpecifikoval, ale liek áno: sú ním maďarské ozbrojené sily, ktorých posilnenie je podľa Orbána „najnaliehavejšou úlohou”.

Túto prioritnú úlohu dostal v piatej Orbánovej vláde Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ktorý sa okrem toho, že buduje maďarské ozbrojené sily, môže prejaviť aj ako dôležitý predstaviteľ maďarského vojenského priemyslu na medzinárodnej úrovni.

Česko-maďarské stroje od Vietnamu po Ghanu

Szalay-Bobrovniczky sa 30. septembra 2021 definitívne stal vlastníkom českej leteckej výrobnej spoločnosti Aero Vodochody. Majiteľom podniku je firma s názvom HSC Aerojet, v ktorej má maďarský podnikateľ 80-percentný podiel a zvyšných 20 percent vlastní český Omnipol. Dlho sa šírili rôzne špekulácie o tom, ktorý obchodník blízky Orbánovmu režimu môže od investičnej skupiny Penta odkúpiť českú továreň. Podľa českých médií dopomohol k uzatvoreniu obchodu aj generálny riaditeľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Slovenská armáda

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie