Denník N

Školský týždeň: Na deti z Ukrajiny sa podľa štátu povinné vzdelávanie nevzťahuje. S cudzincami to bolo doteraz inak

Nižšie vývojé štádium. Ilustrácia N - Shooty
Nižšie vývojé štádium. Ilustrácia N – Shooty

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Ministerstvo školstva tvrdí, že na deti z Ukrajiny sa nevzťahuje povinné vzdelávanie, čo je v rozpore s doterajším prístupom k vzdelávaniu detí cudzincov. 2. Ministerstvo školstva zverejnilo, kde vzniknú prvé podporné centrá pre vyučujúcich, záujem o ich vybudovanie bol nízky a väčšinou súťažil len jeden projekt.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Ministerstvo školstva tvrdí, že na deti z Ukrajiny sa nevzťahuje povinné vzdelávanie, čo je v rozpore s doterajším prístupom k vzdelávaniu detí cudzincov

Minulý týždeň ministerstvo školstva opäť zverejnilo čerstvé údaje o počte detí z Ukrajiny na našich školách. Inštitút vzdelávacej politiky zase priniesol detailnejšie informácie o tom, koľko detí z Ukrajiny, ktoré požiadali o dočasné útočisko, navštevuje školy na Slovensku. Okrem toho v apríli prebehol zápis do prvého ročníka základnej školy a aktuálne prebieha prijímanie detí do materských škôl.

Dnes sa pozrime, koľko detí z Ukrajiny sa začlenilo do nášho vzdelávacieho systému a ako sa k ich prijímaniu do škôl postavilo ministerstvo školstva.

Najprv si povedzme, čo zistil Inštitút vzdelávacej politiky. Inštitút pracoval s údajmi z marca a čiastočne aj z apríla. Analýza ukázala, že ku koncu marca chodilo do škôl približne 25 percent detí z Ukrajiny vo veku 3 až 17 rokov z celkového počtu detí, ktoré požiadali o dočasné útočisko. V apríli sa podiel detí vo veku 3 až 17 rokov, ktoré navštevujú školy na Slovensku, zvýšil na približne 37 percent.

Najnovšie údaje, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva, uvádzajú, že k 6. máju sa na slovenských školách vzdelávalo 9 732 žiakov a žiačok z Ukrajiny. Z toho 1 581 bolo v materských školách, 7 287 na základných školách a na stredných školách sa vzdelávalo 864 žiakov a žiačok. Pozrime sa teda, aká časť detí z Ukrajiny sa vzdeláva v školách na Slovensku dnes.

Podľa údajov ministerstva vnútra k 5. máju požiadalo o dočasné útočisko 30 115 detí z Ukrajiny vo veku 0 až 17 rokov, čo bolo 41,1 % zo všetkých žiadateľov. Presnejšiu vekovú štruktúru nemáme, ale môžeme si tak ako naposledy vypomôcť údajmi o vekovej štruktúre detí z Českej republiky. Deti do 18 rokov tu tvoria 37 % osôb, ktoré v súvislosti s vojnou na Ukrajine dostali pobytové oprávnenie. České podiely rôznych vekových skupín sme aplikovali na slovenské údaje, pričom sme zohľadnili, že na Slovensku tvorili deti väčší podiel odídencov z Ukrajiny ako v Česku.

Na základe našich odhadov tak na začiatku mája materské školy navštevovalo približne 34 % detí z Ukrajiny vo veku od 3 do 6 rokov a do základných škôl chodilo približne 44 % detí vo veku od 6 do 15 rokov. Odhad za stredné školy neuvádzame, keďže na Ukrajine stredná škola trvá len dva roky a časť mladých ľudí vo veku našich stredoškolákov a stredoškoláčok už môže mať ukončené vzdelávanie alebo navštevovať vysokú školu. Skrátka, ani na začiatku mája nenavštevovala naše školy ani polovica detí z Ukrajiny, ktoré požiadali o dočasné útočisko.

Pri týchto údajoch by sme mali spozornieť. Väčšina detí z Ukrajiny, ktoré aspoň dočasne zostávajú na Slovensku, je stále mimo nášho vzdelávacieho systému.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie