Denník N

Propaganda v slovenskej armáde: zraniteľní môžu byť zvlášť vojaci v nižších hodnostiach

Slovenské ozbrojené sily. Ilustračné foto – TASR
Slovenské ozbrojené sily. Ilustračné foto – TASR

Viacerí bývalí dôstojníci ešte krátko pred vojnou vyjadrovali sympatie k Putinovi. Do svojich radov ich verbovala hlavne strana Republika, ktorá sa usilovala o zblíženie s Ruskom.

Podplukovník vo výslužbe Peter Michlík strávil v armáde tridsať rokov. Zúčastnil sa na misii v Kosove, na Cypre aj v Afganistane, kariéru končil ako dôstojník na styčnom tíme NATO vo Vajnoroch. V svetonázore bol vždy prozápadný, medzi jeho kolegami to však nebolo pravidlom. Viacerí z tých, ktorí mali skôr prokremeľské postoje, pôsobia v armáde dodnes.

„Keď si všímam názory niektorých exkolegov na sociálnych sieťach, je to tragédia. Už počas pandémie bolo vidieť, že vo veľkom konzumujú dezinformačné kanály,“ hovorí.

Keď Vladimir Putin napadol Ukrajinu, Michlík si všimol, že viacerí vojaci z okruhu jeho známych zdieľajú príspevky, ktoré kritizujú skôr Západ než agresiu Moskvy.

„Z aktívnych príslušníkov ma prekvapili názory niekoľkých poddôstojníkov, ale aj jedného majora, ktorý pôsobí na výcvikovej základni v Martine,“ dodáva Michlík s tým, že by ich nerád bližšie menoval.

Naď: Nič hrozné sa nedeje

Vedenie ministerstva obrany i generálneho štábu tvrdí, že šírenie nepriateľskej propagandy nepovažuje za problém, ktorý by zásadnejšie ohrozoval fungovanie ozbrojených síl.

„Nemyslím si, že proruský sentiment je zásadný problém v ozbrojených silách, a ak by bol, tak by sme sa s tým veľmi rýchlo vyrovnali,“ povedal v marci náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko.

Tieto vyhlásenia sú však rozpore s príbehmi, na ktoré narazil Denník N.

O tejto téme sme sa rozprávali s viacerými, či už bývalými, alebo súčasnými vojakmi, ktorí slúžili alebo slúžia v jednotkách na strednom a východnom Slovenska. Zhodli sa, že názory ovplyvnené kremeľskými kanálmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovenská armáda

Slovensko

Teraz najčítanejšie