Denník N

Album Posledné veci vystihuje, prečo Meky Žbirka tak chýba

Foto - zbirka.cz
Foto – zbirka.cz

Na nahrávke, ktorú po smrti otca dokončil David Žbirka s britskými muzikantmi nájdete retro aj súčasné trendy, rádiový hit aj melancholické balady, autorské texty aj zhudobnených básnikov.

Mohol ísť na istotu. Urobiť viac takých rádiových piesní ako singel Nejsi sám, ktorý sa stal v apríli najhranejšou skladbou v Českej republike. A nahrať ďalší, už tretí album v londýnskych štúdiách Abbey Road s britským producentom Robom Cassom. Mohol, lenže to by nebol on. Nudil by sa.

„Mňa baví stále sa pozerať dopredu a robiť nové veci,“ hovorí Meky Žbirka v úvode albumu Posledné veci. Je to záznam jeho hlasu, ktorý už nikdy naživo počuť nebudeme, ale môžeme počúvať jeho nové pesničky. A je čo počúvať.

Album Posledné veci tvorí tucet skladieb, ktoré stihol naspievať, keď sa nechal vlani na jeseň prepustiť z nemocnice na svoje narodeniny. Ešte predtým sa rozhodol, komu zverí nové demonahrávky, a vedel, čo sa s nimi stane.

Rád sa učím od detí

Poznáte pesničku Free As A Bird? Tú, samozrejme, nezložil Meky, ale John Lennon, ešte v roku 1977. Keď sa k nej po takmer dvoch dekádach dostali ostatní beatlesáci, k jeho spevu a gitare pridali ďalšie nástroje. Výsledok, ktorý je ukážkou možností modernej štúdiovej techniky, otvára prvú zo série nahrávok The Beatles Anthology.

Toto je niečo podobné, ale s celým albumom. O tom, ako znel materiál, ktorý stihol pripraviť Meky, a čo s ním vlastne David Žbirka urobil, si môžete urobiť najlepšiu predstavu v pesničke

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie