Denník N

Nie sme vo vojne, nemôžu nás nútiť. Niektorí ruskí vojaci odmietajú bojovať na Ukrajine

Ruskí vojaci v Mariupole. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci v Mariupole. Foto – TASR/AP

Niektorí ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú bojovať. Svojim veliteľom odporujú a nespĺňajú rozkazy, pričom vedia, že trest za to bude len mierny.

Rusko technicky nie je vo vojne s Ukrajinou. Ako Moskva často pripomína, ruská armáda tam vykonáva len špeciálnu vojenskú operáciu, a preto velenie nemôže postihovať členov svojej armády tak, ako keby Ukrajine vyhlásili vojnu.

Britský Guardian priniesol správy o ôsmich členoch elitnej ruskej jednotky, ktorá svojim veliteľom povedala, že sa nechcú pripojiť k invázii. Britská stanica BBC sa rozprávala s 23-ročným vojakom, ktorý sa vrátil do Ruska z Ukrajiny, kam sa už nechce vrátiť, a denník Independent informuje o telefonáte ruského vojaka s mamou, ktorej povedal, že jeho veliteľ sa nechal postreliť do nohy, aby sa nemusel zúčastniť bojov na Ukrajine.

Nie v rakve

Vojak, ktorý sa necháva oslovovať Dmitrij, pretože svoju totožnosť z obavy o svoj život tají, pôvodne pôsobil na ďalekom ruskom východe. Odkiaľ sa krátko pred začatím invázie na Ukrajinu presunul do Bieloruska. Na ukrajinské územie vstúpil so svojou jednotkou koncom februára a bojoval s ukrajinskými vojakmi.

Vtedy nikto neprotestoval, vojaci spĺňali rozkazy a útočili na miesta podľa plánov ruského velenia. Postoj vojakov sa však zmenil začiatkom apríla, keď im oznámili, aby sa pripravili na druhé nasadenie na Ukrajinu. Medzi elitnými vojakmi zavládol strach.

„Veľmi skoro sa ukázalo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie