Denník N

Exministra spravodlivosti Gábora Gála obvinili z korupcie za pomoc s reštitúciou Kvietikovi

Gábor Gál ešte ako minister v roku 2019. Foto N - Tomáš Benedikovič
Gábor Gál ešte ako minister v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 14:10 – Gábor Gál zastupoval v minulosti aj podnikateľov teraz spomínaných v kauze Očistec.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z korupcie bývalého ministra spravodlivosti Gábora Gála za stranu Most-Híd.

Obvinenie sa podľa televízie Markíza týka úplatku 50-tisíc eur od Martina Kvietika považovaného za oligarchu blízkeho SNS. Z obvinenia podľa Markízy vyplýva, že Kvietik chcel odblokovať dlho zablokovanú reštitúciu a údajne začiatkom roka 2018 poveril advokáta Jána Gajana, aby dal úplatok Gálovi priamo v poslaneckej kancelárii.

Gábor Gál bol vtedy ešte poslancom parlamentu. Gál údajne potom vybavil reštitúciu u zástupcu riaditeľa Slovenského pozemkového fondu, ktorý bol nominantom Mosta-Híd.

Ministrom spravodlivosti sa Gál stal v marci 2018 po tom, ako po vražde Jána Kuciaka do vlády Petra Pellegriniho už nenastúpila Lucia Žitňanská. Vo vláde bol až do volieb 2020, potom odišiel z politiky.

Policajné prezídium potvrdilo, že Gála obvinili ešte 9. mája. „Zločinu prijímania úplatku sa mal dopustiť v súvislosti s činnosťou Slovenského pozemkového fondu v roku 2018,“ píše bez ďalších podrobností polícia.

Obvinenie potvrdila aj generálna prokuratúra.

Gál: Sú to výmysly

Gál svoje obvinenie potvrdil pre TASR. „Ešte minulý týždeň mi poštou bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia. Predmetné uznesenie v súvislosti s mojou osobou sa absolútne nezakladá na pravdivých informáciách. Nie je to prvýkrát, keď o mne kolovali rôzne informácie od takzvaných kajúcnikov, ktoré sa po riadnom prešetrení potvrdili ako vymyslené,“ povedal pre TASR exminister spravodlivosti.

Hovorí, že bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Ako Gál dodal, keďže ide o živú vec, nebude sa k tomu viac vyjadrovať.

Gál sa stal prvýkrát

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie